Subsidienieuws: rapportage gebruik en inzet innovatievouchers

15 december 2009 1 minuten

Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar het gebruik en de inzet van innovatievouchers (INNOVOUCHER) door mkb-ondernemers. Conclusie: vooral kleinere bedrijven met minder dan tien werknemers gebruiken de bon om kennis in te kopen bij kennisinstellingen.

In 2006 werden 6000 innovatievouchers verstrekt. Circa 70% kwam van aanvragers met minder dan 10 werknemers. Vrijwel alle sectoren bleken vertegenwoordigd. Daarbij voerden zakelijke dienstverlening, groothandel, computerservice, IT en machine- en apparatenindustrie de lijst aan. Tweederde deel van de mkb-bedrijven die in 2006 een innovatievoucher ontving, vroeg voor het eerst subsidie aan.

De vouchers werden ingewisseld bij technische universiteiten (15%), overige universiteiten (20%), hogescholen (20%), andere kennisinstituten (35%) en overige (10%). Ondernemers gebruiken de vouchers onder andere voor het testen van producten en materialen, het uitvoeren van experimenten en het doorrekenen van specifieke modellen.

De rapportage is hier te vinden.

Auteur

Onno Bieleman