Werkgevers lopen veel financiële risico's

Ondernemers hebben weinig kennis over personeelszaken

30 november 2018 2 minuten

Ondernemers uit het mkb zijn slecht op de hoogte van de wet- en regelgeving op het terrein van werkgeversrisico’s, rechten van medewerkers, ziekte en verzuim.

Dat blijkt uit resultaten van de MKB Barometer personeelszaken die is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Please. De payrollorganisatie legde vierhonderd ondernemers meerkeuzevragen voor, over situaties die dagelijks op de werkvloer voorkomen. In veel gevallen konden de ondernemers het goede antwoord niet spontaan geven. Volgens Please kan dit gemis aan kennis grote financiële consequenties hebben voor zowel werkgevers als werknemers.

Grote financiële risico's

In deze enquête zijn verschillende personeelsgerelateerde onderwerpen onderzocht. De resultaten komen in drie delen naar buiten. In dit eerste deel staan werkgeversrisico's centraal. En daaruit blijkt: veel zelfstandige ondernemers nemen zonder het zelf te weten grote financiële risico’s.

Verantwoordelijk voor 'meeloper'

Zo denkt ruim 60 procent van de ondervraagden niet verantwoordelijk te zijn voor een medewerker die gewond raakt tijdens een dagje ‘meelopen’, zolang het arbeidscontract nog niet getekend is. Slechts een minderheid blijkt op de hoogte van de reële situatie: de werkgever is aansprakelijk en moet de werknemer twee jaar lang doorbetalen. Ook denkt driekwart van de ondervraagde ondernemers geen verplichtingen meer te hebben tegenover oproepkrachten waarvoor geen werk meer is.

Onderbetaalde oud-medewerker 

Wist je dat als een oud-medewerker na vier jaar aangeeft dat hij destijds onder het minimumloon betaald is geweest, je hem dan na die tijd alsnog het verschil moet uitbetalen? 20 procent van de ondernemers denkt dat hij hier niks mee hoeft te doen, aangezien het inmiddels verjaard is. En als een medewerker geen vakantiegeld heeft gekregen en dit ook niet op de salarisstrook te zien is, dan moet je dit óók alsnog uitbetalen. Het merendeel van de mkb'ers is in de veronderstelling dat dit niet betaald hoeft te worden.

'Ondernemers slecht op de hoogte'

Volgens Please-directeur Hans van de Ven bevestigt de PZ barometer het beeld dat binnen zijn organisatie leeft. “Veel ondernemers zijn vooral goed in de werkzaamheden die gerelateerd zijn aan hun eigen branche en vak. De lastige bijkomstigheden zoals het goed regelen van personeelszaken krijgen weinig tot geen aandacht. Deels is dat een kwestie van tijdgebrek, deels een kwestie van motivatie. De wet- en regelgeving op dit terrein verandert regelmatig en niet iedere ondernemer kan het opbrengen dat allemaal op de voet te volgen.”