'Berlijn is de plek voor creatieve startups'

Ondernemen in Berlijn biedt Gidsy het avontuur dat ze nodig hebben

03 juli 2013

In de Duitse hoofdstad Berlijn barst het van het talent en dus ook van de creatieve, innovatieve bedrijfjes en startups. Eén daarvan is Gidsy, in 2011 bedacht en opgezet door de Nederlandse broers Edial en Floris Dekker.

Whitepaper 'Online ondernemen in Duitsland'

Op Gidsy.com kunnen mensen tours, workshops, activiteiten en lokale evenementen aanbieden en boeken”, vertelt Edial. “In het begin alleen in Berlijn, maar dankzij een flinke investering van Sunstone Capital en acteur Ashton Kutcher kunnen we nu de rest van de wereld over.

Paddestoelen zoeken

Het begon allemaal met het plan van Edial en Floris om eetbare paddestoelen te zoeken in de buurt van Berlijn. Maar: waar vind je snel iemand die je kan vertellen welke wel en niet giftig zijn? 'We ontdekten dat er heel veel mensen zijn die hun kennis willen aanbieden, maar voor wie er nog geen podium was', vertelt Edial. Met Gidsy is dat er nu wel en het resultaat mag er zijn. 'Mensen ontmoeten elkaar via Gidsy, worden verliefd op elkaar, leren nieuwe dingen van mensen die een grote passie hebben voor iets. Van een dumpling tour in Chinatown, tot een graffiti wandeling in Berlijn en oesters vinden in Zeeland, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op Gidsy.

Starten met design

En dat terwijl de broers vier jaar geleden in eerste instantie naar Berlijn kwamen om een designstudio te starten. 'Dat hebben we 2,5 jaar gedaan en hoewel we leuke klanten hadden als Deutsche Telekom, Nokia en Etsy, haalden we meer plezier uit onze eigen projecten. Gidsy was een logische volgende stap en eigenlijk kijken we nooit meer terug.

Het voordeel van ondernemen in Berlijn

Dat Gidsy zo hard groeit, is mede te danken aan Berlijn. 'Mensen volgen hier hun dromen, daarom zijn wij vier jaar geleden ook naar Berlijn gegaan. Plus: er is hier veel talent. In de vorm van programmeurs, designers, maar ook communitymanagers. De 'tech-scene' groeit ontzettend snel hier, het is voor een start-up de beste plek in Europese Unie om te zijn op dit moment. Mensen zijn ondernemend en op zoek naar avontuur. Dat past goed bij Gidsy.

Maar, hoe weet je nou waar het gebeurt in Berlijn? Edial heeft tips: 'Het helpt om dichtbij dingen te zitten. Rondom Kottbusser Tor in de wijk Kreuzberg, waar wij zitten, zijn ontzettend veel startups. Hetzelfde geldt voor Rosenthaler Platz in Mitte. Het is geen toeval dat beide plekken maar een paar metrostations van elkaar verwijderd zijn, de 'U8' speelt een belangrijke rol voor startups

Investeerder Ashton Kutcher

Naast het inspirerende Berlijn, heeft Gidsy ook veel te danken aan de investering van 1,2 miljoen dollar van onder andere de Amerikaans acteur en presentator Ashton Kutcher. Dat leverde bovendien goede PR op. Edial: 'Ashton was al een investeerder in het bedrijf van goede vrienden van ons, de jongens van Soundcloud. Zo heeft hij ons gevonden.' Hoe ze Gidsy verder onder de aandacht brengen? 'Gidsy gaat om mensen, dus we proberen zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Via mensen die over ons schrijven, maar ook door ervoor te zorgen dat mensen over je praten.' Edial ziet de toekomst van Gidsy zonnig in. 'Wij gaan de Lonely Planet vervangen', weet hij. Gidsy werd onder andere al genomineerd in de categorie ‘Best German Startup’ voor The Europas, de verkiezing van de meest innovatieve tech bedrijven in de EU.

Berlijn: arm, maar innovatief

Berlijn is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. 'Het is een arme stad en dat is niet per se sexy. Sterker nog, in veel wijken is de werkloosheid ontzettend hoog. Er zijn maar een paar sectoren waarin het makkelijk is om werk te vinden. Technologie is er zeker één van. De kosten zijn hier relatief laag en er is genoeg talent. Er gebeuren heel veel innovatieve dingen. Er is een nieuwe generatie van vaak buitenlandse jonge ondernemers, die in Berlijn starten om iets groots te maken.' Edial en Floris zijn er twee van.

Wil je net als Edial en Floris Dekker ondernemen in Duitsland? Download dan vanaf 28 februari 2013 onze nieuwste business guide Duitsland!