Mkb gaat niet bij de pakken neerzitten in 2013

Column | Ondernemers kunnen zorgen voor herstel van economie

12 maart 2013 2 minuten

De helft van de ondernemers in het mkb verwacht omzetgroei in 2013. Een positief geluid, want in Nederland behoort 99 procent van alle bedrijven tot het midden- en kleinbedrijf. Het herstel van de economie is dan ook onlosmakelijk verbonden met de prestaties van het mkb.

Ondanks dat de verwachtingen ten opzichte van vorig jaar iets zijn getemperd, gaan mkb’ers niet bij de pakken neerzitten.

Persoonlijke interviews met ondernemers

Deze omzetverwachting blijkt uit de resultaten van de vierde editie van de MKB Marktmonitor die Unique in samenwerking met TNO heeft uitgevoerd. Hiervoor zijn ondernemers persoonlijk geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen.

Verwachting per branche

We hebben ook de verschillen in omzetverwachting per branche onderzocht. Ondernemers in de industrie en de callcenter/contactbranche zijn opvallend positief gestemd. Respectievelijk 62 procent en 74 procent verwacht het komend jaar omzetgroei. De ondernemers werkzaam in de overheidsbranche (4 procent) en het onderwijs (21 procent) verwachten de minste groei.

Verwachting per provincie

Ook per provincie zijn er opvallende verschillen in omzetverwachting op te merken. De provincie Flevoland verwacht met 60 procent komend jaar het meest te groeien, dit in tegenstelling tot de provincie Drenthe, die juist de minste groei verwacht (37 procent).

Winst behalen? Kansen benutten

In deze tijd komt het aan op echt ondernemerschap. Om daadwerkelijk meer omzet te behalen, proberen ondernemers alle kansen optimaal te benutten. Ook dit jaar hebben de ondernemers weer antwoord gegeven op de vraag welke maatregelen ze gaan nemen om een optimaal bedrijfsresultaat te behalen. Voor het tweede jaar op rij staat op nummer 1 de maatregel 'nieuwe producten en diensten ontwikkelen'. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk ‘nieuwe markten aanboren’ en ‘snijden in de kosten’.

Blijf positief!

De Nederlandse ondernemers gaan dus verdeeld het nieuwe jaar in. De vraag, wie van de ondernemers het bij het rechte eind heeft, kan ik hopelijk volgend jaar volmondig beantwoorden met: de positief gestemde. Gezien de maatregelen om er een succesvol jaar van te maken, blijkt in beweging blijven voor ondernemers de uitweg uit de recessie te zijn.

Auteur

Raymond Puts