'Ondernemen in Polen is keihard werken'

Kersten Europe heeft monopoliepositie op Poolse markt

29 november 2013

Het van oorsprong Limburgse bedrijf Kersten Europe buigt staal en aluminium voor constructies in alle soorten en maten. Hans Besseling, algemeen directeur: 'Wij hebben een monopoliepositie in Polen.”

Whitepaper Onderneem Polen

Naam: Hans Besseling

Bedrijfsnaam: Kersten Europe Group

Actief in Polen sinds: 1998

Gevestigd in: Kleszczów, tussen Warschau en Katowice

Aantal werknemers: 160, waarvan 33 in Polen

''Polen is na Duitsland het belangrijkste staalbouwland in Europa”, vertelt Besseling. Hij is sinds 2003 managing director van de Kersten Europe Group. Het bedrijf buigt in opdracht van onder andere staalbouwconstructiebedrijven. ''Zij leveren het materiaal aan, wij verzorgen het buig-, las en constructiewerk. Van rollercoasters en windmolens tot geluidsschermen, bruggen en overkappingen voor stadions en vliegvelden.”

De Poolse markt op

Het bedrijf zag de potentie van Polen  al in 1998. Besseling: ''We zijn toen met een lokale Poolse staalbouwer de markt op gegaan in de vorm van een joint venture. Zij waren verantwoordelijk voor de sales en marketing en wij voor de techniek.” Na twee jaar kocht Kersten Europe het Poolse bedrijf uit. ''Er was een verschil van mening en visie over de toekomstrichting. Socialisme en marketing bleek niet zo’n goede combinatie. Zij waren gewend om voor logge staatsbedrijven te werken en hadden niet de dynamiek en ambitie om ons bedrijf in Polen op de kaart te zetten.” 

Want helemaal vanzelf ging het in het begin zeker niet. ''Pas na een jaar of vier begon het te lopen. De Polen waren namelijk wel druk bezig met bouwen, maar ze hadden geen interesse in gebogen delen. Het moest allemaal functioneel zijn, rechttoe rechtaan. We hebben heel veel energie moeten steken in gesprekken en ontmoetingen met projectontwikkelaars om ze op het spoor van gebogen constructies te zetten. Dat hadden we eigenlijk verkeerd ingeschat, we dachten dat de vraag in Polen hetzelfde zou zijn als in Nederland of Duitsland.”

Maar naarmate het welvaartsniveau in Polen steeg, begon het aantal opdrachten voor Kersten Europe ook toe te nemen. De toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 hielp ook mee. ''Daarna ging het hard, werd er veel geïnvesteerd in infrastructuur en bouwprojecten. Banken en verzekeringsmaatschappijen lopen wat dat betreft voorop. Die willen een nieuw hoofdkantoor met een mooie uitstraling en daar horen gebogen constructies bij. In Warschau hebben we constructies gemaakt voor twee hypermoderne winkelcentra met meerdere verdiepingen. De dure merken die in deze shoppingmalls komen, willen ook een luxe uitstraling.”

Buigen voor voetbalstadions

En zo kwamen er steeds meer opdrachten binnen, bijvoorbeeld voor de bouw van overkappingen van de voetbalstadions voor het EK in 2012. Kersten Europe heeft constructies gebogen voor de stadions in Warschau, Gdansk en Poznan. ''Ondanks onze monopoliepositie moeten we onze service wel blijven verkopen. We richten ons vooral op architecten, want daar begint het allemaal mee. Die nodigen we een paar keer per jaar uit voor een lezing waarbij we onze technieken uitleggen.”

Wat ook helpt, is het feit dat Kersten Europe in 2012 de Dutch-Polish Business Award heeft gewonnen. ''Dat heeft zowel in Nederland als Polen een enorme spin-off gehad. We zaten bijvoorbeeld in een Pools subsidietraject voor een nieuwe machine, dat ging ineens een stuk sneller. En ook voor het personeel was het leuk om zo extra gewaardeerd te worden.”

Pools personeel

De zaken gaan inmiddels zo goed dat Kersten Europe een tweede fabriekshal heeft laten bouwen. ''In 2000 hebben we tegen gunstige voorwaarden 3 hectare grond gekocht op een industrieterrein. De overheid had in Kleszczów een gebied ingericht speciaal voor buitenlandse investeerders. De prijs was interessant, er was goed geschoold personeel beschikbaar vanwege de aanwezigheid van een bruinkoolmijn en een elektriciteitscentrale en de gemeente verleende alle medewerking. In 2012 hebben we op onze grond een extra hal gebouwd met een nieuwe grote buigmachine en las- en constructiemogelijkheden. In totaal werken er nu 33 medewerkers.”

Kersten Europe heeft heel bewust voor een volledig Pools personeelsbestand gekozen. ''In het management zitten jonge, ambitieuze universitair geschoolde mannen en vrouwen die zowel ervaring hebben met de westerse als met de Poolse cultuur. Zo heeft de Poolse managing director voor internationale bedrijven gewerkt. Het management begrijpt ons dus, maar ook het personeel en de klanten. In de fabriek werken mensen met een opleiding op LTS-niveau, dat zijn gewoon handige jongens. Die combinatie van knappe koppen op kantoor en goede handjes in de fabriek, is goud waard.”

Onderschat ondernemen in Polen niet

Polen doen zeker niet onder voor Nederlanders, merkt Besseling. ''Toen we daar net startten hebben we onze nieuwe medewerkers naar Nederland gehaald om ze op te leiden. En dat is best lastig, om mensen die je eigenlijk niet kent bepaalde technieken bij te brengen. Vanwege het taalprobleem werd alles met een krijtje op de vloer uitgetekend. De kennisoverdracht was het grootste obstakel, dat kostte veel energie. Maar nu, ruim twaalf jaar later, plukken we daar nog steeds de vruchten van. We hebben nauwelijks verloop. Polen zijn trouw als je goed voor ze zorgt. We betalen ze meer dan gemiddeld, ook voor overwerk krijgen ze betaald.

Om extra vrije dagen geeft een Pool namelijk niets. Ons bedrijf is ingericht en georganiseerd volgens West-Europese maatstaven. We werken met moderne machines en werkmethoden. Ze pakken problemen aan, weten hoe ze machines zo kunnen instellen dat ze nog efficiënter en sneller produceren en leren nieuwe trucjes om te zorgen dat de doorsnede van een buis zo min mogelijk vervormt tijdens het buigen.”

Keihard werken

De grootste fout die je als Nederlander kan maken, is volgens Besseling dan ook te denken dat je het daar wel even zal komen maken. ''Polen zijn heel slim, het zijn echte ondernemers. Zeker de jonge generatie. Die weten heus wel waar ze mee bezig zijn. Ondernemen in Polen is dus niet even makkelijk en snel geld verdienen. Het is keihard werken.”

Wil je net als Kersten Europe ondernemen in Polen? Volgende week verschijnt onze gloednieuwe businessguide over Polen, vol praktische informatie van ondernemers en experts over cultuur, zakendoen, tips en kansen. 

Auteur

Liesbeth Meenink