"Nederlandse ondernemers herontdekken Wallonië"

Live verslag van Hans Biesheuvel over handelsmissie Wallonië

06 september 2018

België is de tweede handelspartner van Nederland, maar ondernemers laten Wallonië nog links liggen. Geheel ten onrechte: het biedt Nederlandse ondernemers veel kansen. Dat vertelt Hans Biesheuvel na afloop van de handelsmissie met 48 ondernemers in de Belgische streek.

E-book Eerste hulp bij Groeien

IT-bedrijven en grootste universiteit

Samen met 48 ondernemers is Hans Biesheuvel van MKB-Nederland afgelopen zondag en maandag afgereisd naar het Belgische Wallonië. De streek die bij veel mensen bekendstaat om zijn oude fabrieken, mijnen en staal, blijkt een walhalla voor ondernemers. Biesheuvel: "Een mooie luchthaven, veel nieuwe bedrijven, veel IT-bedrijven, de grootste universiteit. Ik was verrast door de moderne inrichting van Wallonië."

"Belangrijkste handelspartner na Duitsland"

De voorzitter van MKB-Nederland ziet veel kansen in de Franstalige streek, met speerpunten als ICT, logistiek en biotechnologie. Sowieso moeten ondernemers België niet onderschatten, zo vertelt hij. "Het is de belangrijkste handelspartner na Duitsland. Op dit moment gaat het grootste deel van onze export naar Vlaanderen en maar een héél klein stukje naar Wallonië." Biesheuvel hoopt dat ondernemers deze "Blinde Vlek" van België gaan ontdekken. 

Kennismakingsmissie

Dit was de allereerste handelsmissie van Nederland naar Wallonië. "Een kennismakingsmissie", beschrijft Biesheuvel. "We hebben elkaar herontdekt, ik verwacht veel kansen. In Wallonië timmeren ze aan de weg op een manier die past bij Nederland."