Superfocus leidt tot superspecialisme

Column | Het organisatiemodel van de toekomst

15 maart 2013 2 minuten

Consumenten en leveranciers nemen geen genoegen meer met 'goed genoeg'. Het internet heeft de wereld transparant gemaakt en superkwaliteit kost vaak maar marginaal meer dan matige kwaliteit.

Voor het mkb liggen hier enorme kansen. Ook een aantal bedreigingen, maar vooral heel veel mogelijkheden, áls je hier goed op inspeelt.

Dreamliner

Een mooi voorbeeld hoe superfocus leidt tot superspecialisme, is Boeing. En inderdaad, er is nu het nodige mis met de Dreamliner. Voor zover nu bekend, is dat niet het gevolg van het nieuwe ontwerpproces, maar had dit in het oude systeem net zo goed kunnen gebeuren.

De Dreamliner is namelijk op een nieuwe manier gemaakt. Niet meer was Boeing de partij die het vliegtuig ontwierp en vervolgens leveranciers vroeg in te tekenen op de onderdelen, maar de verschillende leveranciers mochten in het ontwerpproces al meewerken. En wat blijkt: een vleugelbouwer weet nog meer van vleugels dan Boeing en de leverancier van draden weet nog meer van draden in een vliegtuig dan Boeing enzovoort. Boeing weet echt wel hoe je een vliegtuig moet ontwerpen, maar de superspecialisten wisten net iets meer van hun onderdelen dan de experts van de generalist. Het gevolg is een 20 procent zuiniger vliegtuig, dat helaas nu even aan de kant staat. Maar zoals gezegd: de fout lijkt te zitten in een enkel onderdeel, wat niet het gevolg is van het ontwerpproces.

Samenwerking loont

Mensen willen, zowel privé als zakelijk, altijd het beste van beide werelden. Dus zowel de beste kwaliteit als een compleet product. Daarom is het belangrijk om samen te werken met andere mkb'ers en zelfstandigen. Ieder met zijn of haar specifieke focus en het vertrouwen dat iedereen zich op die specialisatie blijft focussen, terwijl je als groter geheel naar buiten kan blijven treden.

Ook levert een dergelijke samenwerking veel voordelen op, als het gaat om het verlagen van de 'samenwerkingskosten'. Mooie recente voorbeelden hiervan zijn o.a. De Friese architecten, die samenwerken in GEAR, en de 60 ZZP juristen, die een Europese aanbesteding hebben gewonnen voor de grote kantoren.

Het jaar van vertrouwen

Omdat 2013 volgens Edelman het jaar is van het vertrouwen in het mkb, lijkt het mij een uitstekend moment om die samenwerkingen vorm te geven. Het organisatiemodel van de toekomst bestaat uit mkb’ers en en zelfstandigen die nauw samenwerken. In verschillende, soms wisselende settings, maar in vertrouwen en vooral met respect voor elkaars specialisme.

Auteur

Bas van de Haterd