"Jongeren leren ondernemen, dat is het doel"

Zakenvrouw van het jaar Heleen van Oord zet zich in voor Jong Ondernemen

22 maart 2013

Heleen Dura – van Oord is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2013. In 2001 richtte ze online marketingbureau DQ&A op, net na de dotcomcrisis. Haar tip aan ondernemers is dan ook om vooral door te zetten op het moment dat het tegenzit. “Als je dan juist doorgaat, kom je ver.”

Naam: Heleen Dura - van Oord

Bedrijfsnaam: DQ&A

Bedrijfsvorm: BV

Opgericht: 2001

Personeel: ongeveer 130 medewerkers in acht landen

Tip: neem slimme mensen aan die dingen beter kunnen dan jij, dat betaalt zich altijd terug

DQ&A werd in 2001 opgericht, net na de dotcomcrisis waarin World Online flopte en de internetbubbel barstte.  “Wij dachten ondanks alles, internet is here to stay en het kan alleen maar weer beter worden. Ik had ervaring opgedaan bij Advalue, een bedrijf dat in online marketing deed. De kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan, was toen nog redelijk uniek. Daarmee heb ik DQ&A opgericht. We zorgen voor succesvolle online campagnes. Het duurde zeker een jaar of drie, vier voor DQ&A echt succesvol werd. Toen haalden we MSN binnen als klant en mochten we na een tijdje voor twintig landen aan de slag. Daarmee hebben we de stap naar internationaal ondernemen gemaakt. Inmiddels werken 130 medewerkers in acht landen, verspreid over drie continenten, voor DQ&A.”

Zakenvrouw van het jaar

Van Oord kreeg op 18 maart uit handen van minister Edith Schippers de onderscheiding Zakenvrouw van het Jaar, een prijs voor een vrouwelijke ondernemer met visie, doorzettingsvermogen en innovatief talent. Hoewel ze de nadruk eigenlijk nooit op het vrouw-zijn wil leggen, is ze blij met de publiciteit die de verkiezing met zich mee heeft gebracht. “Er is veel aandacht voor vanuit de media, dus dit is een mooi podium om het ondernemerschap onder de aandacht te brengen.”

Waarom juist zij is verkozen, weet Van Oord niet precies. “Ik denk dat het is omdat ik op veel verschillende vlakken actief ben. Ik  heb vanuit het niets een bedrijf opgericht en onderneem nu internationaal. Ook dat ik samen met bevriende ondernemers investeringsbedrijf Peak Capital heb opgericht zal wel hebben meegeteld. En ik denk dat het heeft meegeteld dat ik actief ben in de non-profitsector. Zo probeer ik onder meer als bestuurslid voor de Stichting Jong Ondernemen kinderen enthousiast te maken voor het ondernemerschap en heb ik de Loey-awards in het leven geroepen, voor de meest succesvolle online ondernemer en een veelbelovende starter die online onderneemt. Want ook op het gebied van online ondernemen kunnen we nog ontzettend veel bereiken. Het is nu een relatief makkelijke en goedkope manier om je eigen bedrijf te beginnen en internet zal alleen nog maar belangrijker worden in ons leven.”

Jonge ondernemers

Sinds anderhalf jaar zit Van Oord in het bestuur van Jong Ondernemen. Onlangs trad ook Jacqueline Zuidweg, zakenvrouw van het jaar 2012, toe tot het vijfkoppige bestuur. Van Oord hoopt dat zij samen jongens én meisjes kunnen inspireren om  een eigen bedrijf op te richten. “Ik had zelf het geluk dat ik opgroeide in een ondernemersgezin. Na mijn middelbare school verdiende ik al wat bij door zonnebrillen op markten te verkopen. Ontzettend leuk om zo een beetje ervaring op te doen met ondernemen. Omdat niet iedereen van huis uit kennis maakt met het ondernemerschap, doen wij dat met Jong Ondernemen, onder meer samen met de MKBuzz van MKB Servicedesk. Het is ontzettend belangrijk voor onze economie dat kinderen hier zo jong mogelijk kennis mee maken. Ook als ze later in loondienst gaan werken, zijn de vaardigheden die ze opdoen – leiding geven, leiding krijgen, initiatief tonen, doorzetten – belangrijk voor hun carrière en ontwikkeling.”

Auteur

Marlou Visser