Top 5: de beste vrijmarkten voor (piep-)jonge ondernemers

Waar openen de ondernemers van de toekomst hun 'winkel' op Koningsdag?

09 mei 2016

De beste verkoopskills van kinderen komen boven op Koningsdag. De één heeft een nog slimmer businessmodel bedacht dan de ander en onderhandelingstechnieken blijken ze ook prima onder de knie te hebben. Welke markten bieden de beste plek voor deze ondernemers van de toekomst? Een top 5.

Kinderen vinden het geweldig om voor één dag ondernemer te zijn, bleek eerder uit onderzoek van het ING Economisch Bureau: 45 procent van de kinderen gaat spullen verkopen op Koningsdag. Hoewel hun winst vaak - in kindertermen - aanzienlijk is, zorg de opbrengst niet altijd voor een goed gevulde spaarpot van de jonge ondernemers: 65 procent van de meisjes geeft het binnengehaalde geld direct weer uit en 56 procent van jongens doet dat. 

Top 5 met vrijmarkten

Waar kun je het beste een plek reserveren als jonge ondernemer (of voor jouw ondernemende kinderen)?

1. Het Vondelpark in Amsterdam

De bekendse en - volgens velen - leukste vrijmarkt voor kinderen vind je in het Vondelpark in Amsterdam. Een optreden doen, voorbijgangers uitdagen tot een spelletje of je zelfgemaakte of bij elkaar verzamelde spullen verkopen: alles kan in dit park in de hoofdstad.

Jonge ondernemers hoeven hier niet bang te zijn dat ze ondergesneeuwd worden door Amsterdamse verkopers in hart en nieren: het hele park is gereserveerd voor kinderen tot 16 jaar. Reserveren vooraf kan niet, dus zorg dat je op tijd met je spulletjes voor de poort staat om een goede plek te bemachtigen.

2. Park Lepelenburg in Utrecht

Het als kunstzinnig park bekendstaande Lepelenburg in Utrecht wordt op Koningsdag steevast omgetoverd tot vrijmarkt voor kinderen. Helemaal in de sfeer zul je in dit park vooral veel acts voorbij zien komen. Ben je van plan een lied te zingen, een muziekinstrument te bespelen of je leukste grappen vertellen? Dan is dit dé plek voor jou. Natuurlijk kun je ook gewoon speelgoed, oude kleren of leuke spulletjes verkopen op deze markt. Leuk detail: als je wil, kun je sparen voor een van de goede doelen die Stichting KoningsKinderen heeft uitgekozen, om kinderen te helpen die het minder goed hebben. Schrijf je wel even in van tevoren!

3. Stadspark Valkenberg in Breda

Stadspark Valkenberg is het Brabantse walhalla voor verkopende kinderen tot ongeveer 17 jaar. Je mag hier alleen gebruikte spullen, die je zélf kunt verzamelen en vervoeren, aanbieden. Geen meubels, nieuwe producten of eten en drinken op je kleedje dus! Behalve spullen verkopen, kun je ook op deze markt je kunsten vertonen. Oefen dus vandaag nog je levend-standbeeld-skills, je mooiste liedjes of je acrobatische act om morgen in Breda goed voor de dag te komen.  

4. Mathildelaan in Eindhoven

Sta je het liefst tussen jonge én oudere ondernemers? Dan moet je in Eindhoven zijn, op het vrijmarktterrein tussen het Philips Stadion en het spoor. Het thema van de Oranjemarkt van 9.00 tot 17.00 uur en van de Eindhovense Koningsdag is 'Let's swing with the King'. Voor een plek op deze markt hoef je geen vergunning aan te vragen en beroepshandelaren worden naar een aparte locatie geleid.

5. Het oude centrum van Driebergen

Na Utrecht heeft Driebergen de grootste vrijmarkt van de regio. Als je op zoek bent naar een gemoedelijke sfeer, is het niet zo'n gek idee om een dorp te verkiezen boven een stad om je koopwaar te slijten. Nog een voordeel: je kunt al vroeg beginnen met de verkoop, want de Koningsmarkt is vanaf 8 uur geopend en je kunt vanaf 6 uur al je gereserveerde plek innemen. 

Auteur

Lenneke Arts