Quotum arbeidsgehandicapten vanaf 2017

Ondernemers moeten vanaf 2014 mensen met arbeidshandicap aan werk helpen

27 mei 2013 2 minuten

Ook al is het quotum arbeidsgehandicapten voorlopig uitgesteld, dat betekent niet dat je als werkgever het werk voor mensen met een arbeidshandicap volledig van je lijstje kunt schrappen.

Werkgevers moeten er vanaf 2014 namelijk alsnog voor zorgen dat meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk komen, zo staat in het sociaal akkoord. Is het werkgevers twee jaar later níet gelukt meer banen te realiseren, dan gaat het quotum arbeidsgehandicapten alsnog gelden vanaf 2017.

11.000 banen vóór 2017

Dat wordt in de wet vastgelegd, inclusief het aantal banen dat werkgevers jaarlijks beschikbaar moeten stellen voor mensen met een arbeidshandicap. Tussen nu en eind 2016 zijn dat er 11.000. Krijgen werkgevers dit niet voor elkaar, dan wordt het quotum geactiveerd.

Banen in de marktsector

Werkgevers in de marktsector moeten in 2026 gezamenlijk in totaal 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking hebben geregeld. En in 2014 moet zowel de marktsector als de overheid 2.500 arbeidsgehandicapen aan een baan hebben geholpen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vanaf 2020 jaarlijks 10.000 mensen met een arbeidshandicap aan een baan geholpen worden. 

Hoe creëer je extra banen?

In theorie klinkt dat allemaal prima, maar wat zijn voor jou als ondernemer de voordelen van een werknemer met een arbeidshandicap? 

  • Dat iemand een arbeidshandicap heeft, betekent niet dat hij ook minder goed is in zijn werk. Met de juiste functies heb je juist een geweldige werknemer. Voor iemand met autisme is een baan met veel herhaling bijvoorbeeld perfect. En jij zal een werknemer hebben die elke keer weer met evenveel vuur diezelfde klus uitvoert.

  • Door de vergrijzing en ontgroening krijg je binnenkort te maken met een tekort aan capabele mensen. Tegelijkertijd hebben 643.000 mensen geen baan, waarvan een groot deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Door hen aan een baan te helpen, help je de economie en je eigen personeelsbestand.

  • Ze zorgen voor korting, doordat je gebruik kunt maken van loondispensatie, premiekorting, no-riskpolis, proefplaatsing en/of subsidies voor werkplekaanpassingen.

  • Het heeft een maatschappelijk en sociaal effect op je bedrijf en op je andere werknemers. Je vergroot de bereidheid van je medewerkers om mensen met een arbeidshandicap te accepteren en te helpen.

Auteur

Lenneke Arts