Met honderdtwintig mentoren naar de perfecte startup

Hanneke Stegweg wil 'Google voor lost and found' worden

27 juni 2017

De 'Google voor lost and found' worden, dat is het doel dat Hanneke Stegweg met haar online platform iLost voor ogen heeft. Via het acceleratorprogramma Startupbootcamp helpen honderdtwintig mentoren haar om die ambitie waar te maken.

Ze verloor haar camera in de trein. En daarmee blijkt maar weer: soms kan de aanleiding om een bedrijf te starten simpel zijn. Maar uitvoeren is een tweede. Hanneke Stegweg deed het wel. Tijdens de zoektocht naar haar verloren camera met dierbare foto's merkte ze hoeveel moeite het eigenlijk kost om contact te zoeken met alle locaties waar je op een dag bent geweest: 'Hebben jullie mijn camera toevallig gevonden?' Uiteindelijk heeft ze haar camera nooit meer teruggezien. Maar het idee voor een bedrijf bleef wél overeind.

Gevonden voorwerpen

Via de app van iLost kunnen organisaties als hotels, restaurants en evenementenbureaus foto's uploaden van de voorwerpen die ze vinden. Vervolgens wordt het voorwerp automatisch met locatie en datum op de contactpagina van de betreffende zaak geplaatst, waardoor iemand die iets kwijt is, meteen zijn kwijtgeraakte item online ziet als hij naar contactgegevens zoekt. Het slachtoffer betaalt drie euro aan iLost en zijn zoekgeraakte -zeg- oorbel, camera of fietssleutel wordt opgestuurd.

Startup accelerator

Een goed idee, blijkt wel. Want nog geen twee jaar later heeft Stegweg 490 starters achter zich gelaten in de strijd om een plek in Startupbootcamp, een wereldwijd acceleratorprogramma voor starters. Samen met negen andere internationale starters werkt ze zich sinds april drie maanden lang fulltime in het zweet, om doelen te realiseren waar je normaalgesproken twaalf maanden voor nodig hebt. Honderdtwintig mentoren, bestaande uit ervaren ondernemers en vakexperts, helpen daarbij. "Die intensieve begeleiding van deskundigen maakt dat het risico voor investeerders straks lager is. Omdat de kans dat iets misgaat kleiner wordt, met zoveel experts om je heen," legt Stegweg uit. Uiteindelijk is dat namelijk één van de doelen van Startupbootcamp: je bedrijf interessant maken voor investeerders.

Aannames toetsen en klantgesprekken voeren

Op dit moment is de eigenaar van iLost zich druk aan het voorbereiden op de grote finaledag: 28 juni. "Dan pitchen we alle tien ons idee voor meer dan vierhonderd potentiële investeerders. Het is belangrijk om daarin te bewijzen dat je je bedrijf in korte tijd, ver vooruit hebt gekregen." Daarvoor heeft Stegweg al veel stappen ondernomen. Ze heeft haar grootste aannames getoetst en veel klantgesprekken gevoerd. "In plaats van je product ontwikkelen en het dán de markt in te sturen, leren wij om meteen met de klant in gesprek te gaan. Wat zoekt hij, op welke manier kun je als ondernemer van toegevoegde waarde zijn?" De mentoren geven tips en advies. "Zodat we onze stappen niet in de verkéérde richting zetten."

De Google van lost and found

Haar doel is om zo snel mogelijk de 'Google van lost and found' te worden. "Hoe? Door snel te groeien, iedere kans op versnelling te grijpen, zoveel mogelijk risico's weg te nemen en financiering voor snelle groei te vinden." Tot nu toe heeft Stegweg nog geen investeerder gevonden. Dat was ook nog niet nodig, ze runde haar onderneming via bootstrapping: op een slimme manier eigen geld inzetten. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat het haar lukt om financiering voor groei te vinden. "Het feit dat innovatieve ondernemers als Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks (oprichters van Startupbootcamp) erin geloven, is fantastisch."

Tip voor andere starters

Meedoen aan Startupbootcamp, Stegweg raadt het iedereen aan. "Als starter heb je geen geld voor trainingen of advies. Bij Startupbootcamp krijg je 15.000 euro én trainingen en advies van de beste mensen. In ruil daarvoor geef je een percentage van je aandelen weg. Startupbootcamp heeft er dus ook belang bij dat je bedrijf slaagt." Wel moet je als starter goed voor de dag komen, wil je kans maken op een plek. "Er wordt gekeken naar het team om je heen, naar je achtergrond en je eigen inschattingsvermogen: is dat wel realistisch? Eigenlijk is de inschrijving alleen al leerzaam, je krijgt feedback op je idee en je bedrijf."

Auteur

Lenneke Arts