Mkb nog niet bewust van gevaren cybercrime

Campagne van overheid én MKB-Nederland helpt ondernemers met preventie

06 juni 2013 2 minuten

De aanval op cybercriminaliteit is geopend, door MKB-Nederland en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Nog voor de zomer zal het startsein klinken van de campagne 'Stop Cybercrime.nu'. Het doel: ondernemers bewust maken van de gevaren van cybercrime.

Dat hebben minister Opstelten en MKB-voorzitter Hans Biesheuvel vandaag bekendgemaakt tijdens de Week van de Ondernemer in Rotterdam. 

Mkb denkt geen doelwit te zijn

Dagelijks zijn er cyberincidenten die het nieuws halen. Toch is dat voor veel ondernemers geen reden tot angst. Veel kleine bedrijven denken ten onrechte dat zij geen interessant doelwit zijn, legt Biesheuvel uit. "En ze realiseren zich vaak niet dat zij met relatief eenvoudige maatregelen de risico’s drastisch kunnen beperken. Elke maand de wachtwoorden in je bedrijf veranderen en ’s avonds je wifi uitzetten, maakt al verschil.”

40 procent van de ondernemers slachtoffer

Uit eerder onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat 60 procent van de ondernemers zich zorgen maakt over de beveiliging van hun systemen tegen cybercrime. Zo’n 40 procent is vorig jaar slachtoffer geweest van computervirussen, phishing, hacking en andere vormen van cybercrime. Bijna 45 procent geeft aan de risico’s van cybercrime niet te kennen.

Adviezen over cybercrime

Daarom begint volgende maand een campagne om ondernemers bewust te maken van de risico's en hen aan te zetten tot het nemen van preventieve maatregelen, van het Nationaal Platform Criminaliteitsbestrijding en de Taskforce Criminaliteit tegen Bedrijven. Het gaat om een publiek-private samenwerking tussen onder andere MKB-Nederland, Digibewust,TNO en het Ministerie van VenJ.  Uitvoerder van de campagne zijn MKB-Nederland en MKB Servicedesk. Zij zullen gerichte adviezen geven, bijeenkomsten organiseren en ondersteuning bieden als cybercrime dreigt.

Beveilig je bedrijf!

Begin vandaag nog met het beveiligen van je cloud, je bedrijf en je data. Doe een voordeel met deze tips:

  • Inventariseer en beveilig alle apparatuur die wordt ingezet voor de cloud.

  • Maak een schifting van je data. De meest vertrouwelijke data beveilig je versleuteld en zet je niet in de cloud.

  • Installeer een firewall en vergeet die niet regelmatig te updaten en onderhouden.

  • Upgrade verouderde software; zorg dat je geen veiligheidsupdates mist.

  • Beveilig je draadloze netwerk, door het standaard wachtwoord te wijzigen.

  • Gebruik sterke wachtwoorden, ook voor smartphones, tablets, NAS-schijven, routers en printers.

Auteur

Lenneke Arts