Een lekke fietsenband. Alweer.

Column | Een lek in je online bescherming

06 juni 2013 3 minuten

Een sissend geluid ontsnapt uit de achterband van mijn fiets. Ik onderdruk de neiging om te vloeken: een lekke band. Alweer. Ik heb amper veertien dagen geleden een nieuwe binnenband erin laten zetten.

Mijn brein brekend over hoe ik in godsnaam thuis kom, passeren mijn fiets en ik de Dappermarkt in onze hoofdstad. Met een smekende blik om hulp vlieg ik de fietsenwinkel binnen voor een ad hoc reparatie. Nog blijer ben ik met de gratis WiFi-verbinding in ’s werelds grootste fastfoodrestaurant op de hoek van de straat, waardoor ik ondertussen vrolijk op mijn Mac aan de slag ga. Handig. Kan ik nog even wat opdrachten afmaken.

Scheuren en gaten

Na amper vijf minuten rinkelt mijn telefoon. “Tsja mevrouw, ik ben bang dat uw buitenband vol met scheuren en gaten zit, dus die zullen we ook moeten vervangen,” luidt het advies van de fietsenmaker. Zonder verdere omhaal vertrouw ik de specialist op zijn woord. Tegelijkertijd steek ik een denkbeeldige middelvinger op naar zijn chagrijnige concurrent uit mijn eigen dorp die de moeite niet nam om mij een week eerder gedegen advies te leveren. Evengoed ben ik blij; binnenband in orde, buitenband gloedje nieuw; ik kan weer veilig de weg op.

Alarmbellen

Dat is de flashback die ik heb tijdens een workshop van Wouter Parent die ik volg, over cybercrime. Geen sissende fietsbanden deze keer, maar wel grote alarmsignalen over de toestand van mijn eigen online veiligheid. Want wat blijkt? Samen met talloze andere ondernemers ben ik een perfect doelwit voor hackers.

Ik heb toch een Mac?!

Dat ik een MacBook Pro gebruik voor mijn schrijverij, garandeert helemaal niets, zo wordt mij al gauw duidelijk. Want ook al is het standaard besturingssysteem van Apple beter beschermd tegen virussen, toch installeert de gemiddelde ondernemer - mijzelf incluis – programma’s als Adobe, Java, Skype of Office op zijn pc. Daarnaast weet ik als zzp’er maar al te goed hoe fijn het is om deze laptop van hot naar her te slepen (Het Nieuwe Werken en Bring Your Own Device? Been there, done that.). Lang leve de WiFi hotspot!

Mijn IT-omgeving: zo lek als een mandje

Met die openbare WiFi-plekken was ik dus tot dusver hartstikke blij. Genietend van een Soy Chai Latte bij de Starbucks kon ik altijd me prima concentreren op het schrijven van mijn artikelen. Dat ik mijn gevoelige data hiermee blootstel aan een groot hacker-netwerk, realiseerde ik mij niet. Het wordt me nu dus pijnlijk duidelijk dat mijn huidige IT-omgeving – hoe simpel deze voor een zzp’er ook is – niets anders is dan een versleten fietsband.

Draadloos in je bedrijf? Think again!

Voorzichtig om mij heen turende, trek ik de conclusie dat ik lang niet de enige ben die zich er te makkelijk vanaf heeft gemaakt met een gratis antivirusscanner. En dan dat draadloze internet…dat is toch handig in een bedrijfsomgeving? Met een korte en simpele demonstratie laat Certified Ethical Hacker Wouter Parent zien hoe gemakkelijk hackers zich eigenaar maken van jouw inloggegevens. Met alle gevolgen van dien. Want is een hacker eenmaal binnen op één computer, dat dringt hij gemakkelijk door tot het gehele netwerk.

Daar voel je niets van

Merk je het niet als je gehackt wordt? Nee joh. Dat internet trager is, maken we allemaal wel eens mee. Je hebt totaal niet in de gaten dat een hacker alles wat je doet registreert op zijn hack-laptop. Die zogenaamde veilige verbinding via ‘https’ omzeilt deze cybercrimineel met gemak. Maar zodra het saldo van je bankrekening ineens angstaanjagend snel daalt, je klantengegevens open en bloot via het internet verspreid worden, of je zakelijke internetlijn plots is afgesloten, begin je die pijn wel te voelen.

Tipje van de ijsberg

Met klamme handjes maak ik mijn laatste aantekeningen. Als bewustwording prioriteit nummer één was, is Parents missie geslaagd. Terwijl ik snel WiFi op mijn iPhone uitschakel – jaja, ook die kan worden gehackt – snel ik naar de expert himself toe. “Dit is nog maar een kleine greep uit het hackersassortiment,” grapt hij. Maar de boodschap is mij geheel duidelijk. Websites, e-mail, servers, laptops, iPhones, tablets, social media, netwerken…ze kunnen allemaal gehackt worden. De risico’s zijn voor ieder bedrijf weer anders. Daarom ontwikkelt Parent workshops om ondernemers gericht te helpen. Ik maak een mentale notitie om snel een afspraak te maken. Dit is net zoiets als een nieuwe band vervangen; lekker overlaten aan een betrouwbare expert.

Auteur

Michelle Coops