"Duurzaamheid en kostenbesparing, dat vind ik mooi"

Alexander Kraaij met Ecofont op 1 in Innovatie top 100
Het Utrechtse bedrijf Ecofont staat bovenaan in de MKB Innovatie top 100 van Syntens. Wat begon als een idealistisch project 'on the side' is inmiddels 'serious business'. Directeur Alexander Kraaij ontwikkelde een nieuw lettertype waarmee je zuiniger kunt printen.
Ook een maatschappelijk verantwoord ondernemer?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Ook online ondernemen?
Klik hier
Download het gratis e-book!
Naar MijnMKB
Ook internationale ambities?
Klik hier
Doe mee aan de MKB Export Award!
Klik
Naam: Alexander Kraaij
Bedrijf: Ecofont
Bedrijfsvorm: B.V.
Opgericht: 2009
Aantal werknemers: 8 tot 10
 
Syntens, Mercedes Benz en NRC Handelsblad zetten het Utrechtse bedrijf Ecofont woensdag 12 juni bovenaan de MKB Innovatie top 100. Ondernemer Alexander Kraaij  van communicatiebureau Spranq wilde graag elk jaar een project doen zonder opdrachtgever en zonder winstoogmerk. Project Ecofont groeide uit tot een internationaal succes.
 
Kraaij wilde onderzoeken of zuiniger printen mogelijk was: inkt is duur en giftig. In negen maanden ontwikkelde hij een lettertype dat minder inkt nodig heeft, maar nog wel leesbaar is. Minuscule gaatjes in elke letter zorgen voor een inktbesparing van 28 procent, maar zijn niet zichtbaar. Met de door Ecofont ontwikkelde software is een nog grotere inktbesparing te realiseren. Je kunt ervoor kiezen afbeeldingen en emailconversaties niet of niet helemaal te printen, zo kan tot 50 procent inkt worden bespaard.
 

Innovatie

Ecofont won al diverse prijzen, waar ze nu een toppositie in de MKB Innovatie top 100 aan kunnen toevoegen. "Juist vanuit het mkb kunnen innovatieve oplossingen komen", zegt Kraaij. "In kleinere bedrijven heb je niet te maken met hiërarchie of verdeling van budgetten. Als je een goed plan hebt, kun je het gewoon gaan doen. Misschien dat financiering een probleem is, maar ik zie vooral kleinere bedrijven met vernieuwende plannen komen. Kijk maar naar Google, hun zoekmachine hebben ze zelf bedacht, maar daarna hebben ze vooral andere bedrijven overgenomen die klein zijn begonnen."
 

Duurzaam

Veel bedrijven in de lijst hebben een duurzaam idee in de markt gezet. Niet  vreemd, vindt Kraaij. "Duurzaamheid speelt op dit moment heel erg. Ik vind dat ook het mooist, dat je iets bedenkt waardoor je beter met schaarse grondstoffen omgaat én een kostenbesparing kunt realiseren. Ons product werkt ook zo: na een kleine investering hoef je veel minder inkt te kopen. Dit soort duurzame oplossingen zijn hard nodig, juist ook voor het mkb", vindt Kraaij.

 

Succes

In de vier jaar dat Ecofont bestaat, is het bedrijf hard gegroeid. De software wordt wereldwijd online aangeboden.  "We hebben resellers in verschillende landen in dienst en werken hard aan internationale uitbreiding. Inmiddels is de software in meer dan zeventig landen verkocht." 
 
Kraaij verdeelt zijn tijd nog steeds tussen communicatiebureau Spranq en Ecofont, waar hij samenwerkt met compagnon Rick van den Bos. Elk jaar een nieuw project aanpakken, lukt door het succes van Ecofont alleen niet meer. "We willen dit met Ecofont wel echt goed aanpakken. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn als iedereen onze lettertypes op zijn computer heeft en milieuvriendelijker kan printen."

Dossiers

Duurzaam lettertype wint MKB Innovatieprijs

Ecofont bovenaan MKB Innovatie top 100
Een lettertype met gaatjes die te klein zijn om te zien, maar wél zorgen voor een inktbesparing tot 50 procent. Het Utrechtse bedrijf Ecofont bedacht...

Meer geld voor innovatieve ondernemers

Kabinet trekt extra geld uit voor innovatie
Innovatieve ondernemers krijgen de komende jaren extra steun van de overheid. Het budget van de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren gaat...

Wil je innoveren? Ga samenwerken!

Samenwerking is belangrijk voor productinnovatie
MKB-bedrijven die samenwerken met grotere bedrijven in binnen- en buitenland innoveren meer dan bedrijven die niet samenwerken.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten