Eigen MKB-Nederland afdeling voor ondernemers in Utrecht

Handelsrelaties Utrechtse ondernemers kunnen beter

01 juli 2013

Ondernemers in Utrecht hebben vanaf vandaag een eigen MKB-Nederland afdeling. De bedoeling: Utrechtse ondernemers meer met elkaar verbinden en laten samenwerken.

Whitepaper Ondernemen in de wijk

Hans Biesheuvel (voorzitter van MKB-Nederland) en Frans van Seumeren (eigenaar van FC-Utrecht) hebben vandaag het startsein gegeven voor MKB-Utrecht. Het doel van deze Utrechtse afdeling van MKB-Nederland is het ondernemersklimaat van de regio verbeteren en Utrechtse ondernemers met elkaar verbinden om samen sterk te staan en met elkaar zaken te doen. "Je moet als ondernemer samenwerken, en dat begint hier bij MKB-Utrecht," aldus Hans Biesheuvel tijdens de opening. De voorzitter van MKB-Nederland wil het overigens niet laten bij Utrecht. "Met zijn allen moeten we heel Nederland ondernemender maken,"

Handelsrelaties Utrechtse ondernemers kunnen beter

De gemeente Utrecht speelt een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving, blijkt uit het onderzoek 'Utrecht Centraal - de plaats van Utrecht in netwerken van personen en bedrijven' van Rabobank Nederland. Dat vertelt Frits Oevering, regionaal-economisch onderzoeker tijdens de aftrap van MKB-Utrecht.

Utrecht heeft een grote omvang (in inwonertal, bedrijfsleven en werkgelegenheid) en voorziet in veel werkgelegenheid, komt uit het onderzoek naar voren. Daardoor oefent de gemeente een grote aantrekkingskracht uit op zijn omgeving: ondernemers in andere gemeenten zijn sterk op het Utrechtse bedrijfsleven gericht, waarmee Utrechtse ondernemers een belangrijke positie als afnemer en leverancier hebben.

Toch vervult Utrecht op het gebied van handelsrelaties geen centrumfunctie. De stad heeft zelfs een handelstekort: er gaat meer geld de gemeente uit dan in. Op dat punt kunnen Utrechtse ondernemers vooruitgang boeken. De oplossing: meer en sterkere handelsrelaties aangaan met andere ondernemers binnen en buiten de gemeente. MKB-Utrecht wil daarbij helpen, door lokale ondernemers met elkaar te verbinden.

Wat gaat MKB-Utrecht nog meer doen?

Andere onderwerpen die MKB-Utrecht aan gaat pakken, zijn mede-afhankelijk van de wens van de leden. Vinden ze het vooral belangrijk dat lokale lasten en de regeldruk worden verminderd, willen ze hulp bij het zoeken naar goed opgeleide werknemers of zoeken ze een manier om online ondernemen te verbinden met lokaal ondernemen?

Door gericht aan te slag gaan met de wensen van ondernemers, moet het ondernemersklimaat in Utrecht beter worden. "We brengen ondernemers bij elkaar om business-to-business op lokaal niveau te bevorderen en voeren gericht overleg met politiek en ambtenaren. Ook hier staat het lokale karakter voorop," aldus een woordvoerder van MKB-Nederland. "Dankzij onze informatiebijeenkomsten, het digitaal platform MKB Servicedesk en persoonlijk contact zijn we goed geïnformeerd en volgen we lokale en landelijke ontwikkelingen op de voet."

Auteur

Lenneke Arts