Investeren in je bedrijf nu fiscaal gunstiger

Tot eind dit jaar helft investeringen aftrekbaar

02 juli 2013 1 minuten

Vanaf vandaag tot 31 december van dit jaar kun je maximaal de helft van je bedrijfsinvestering direct aftrekken. Deze constructie biedt de mogelijkheid een deel van je belastingafdracht een paar jaar uit te stellen.

In totaal vormt de maatregel een tijdelijke lastenverlichting van 400 miljoen euro. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) hoopt dat ondernemers zo tijdelijk meer lucht krijgen.

De maatregel is hard nodig. In het eerste kwartaal van 2013 investeerden ondernemers 8 procent minder in hun bedrijf, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor heel 2013 verwacht het CBS een afname van 10 procent.

Alle ondernemers

De mogelijkheid investeringen versneld af te trekken, geldt zowel voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen als voor ondernemingen die inkomstenbelasting doen. 

Normaal mogen ondernemers van investeringen van meer dan 450 euro maximaal 20 procent direct aftrekken. Gelijk de helft aftrekken, zorgt dus voor een flink lagere belastingaanslag. Maar omdat investeringen sneller worden afgeschreven, gaat de belastingdruk hierna weer omhoog.

Wetswijzigingen

De investeringsregeling is niet de enige wetswijziging die vandaag ingaat. Het minimumloon is omhoog gegaan, gemeenten mogen vanaf nu zelf bepalen of winkels op zondag open zijn, het is makkelijker een faillissement uit te spreken en het dienstverleningsdocument voor financiële producten is verplicht geworden.

Auteur

Marlou Visser