Ondernemer levert natuurlijke doping aan de Tourploeg

Bakkerij Bisschopsmolen maakt brood voor de Belkin-ploeg

23 oktober 2013

Bakkerij Bisschopsmolen, gevestigd in de oudste werkende watermolen van Nederland, maakt puur en eerlijk brood. Dat wordt gewaardeerd, ook door de wielrenners die aan de Tour de France meedoen. Zij eten elke dag hun eigen, speciaal samengestelde Bisschopsmolenboterhammen.

Tips voor gezond en vitaal personeel!

Naam Frank van Eerd

Functie: Eigenaar

Bedrijfsnaam: bisschopsmolen

Opgericht: 2005

Aantal werknemers: 25

Bedrijfsvorm: VOF

Oprichter Frank van Eerd: "Wij maken een traditioneel product in een modern jasje. We gebruiken goede granen en geen toegevoegde, gemanipuleerde ingrediënten. Aan ons pure en eerlijke product is altijd behoefte. Het woord crisis kennen wij niet."

Van Eerd ziet, nu media steeds meer aandacht besteden aan nieuwe voedselschandalen, steeds meer behoefte aan echt puur eten waarvan je weet wat erin zit en hoe het is vervaardigd. "Het mkb kan hier een rol in spelen. De grote producenten hebben ons met mooie marketingtrucjes lang voor de gek gehouden. Daar zijn veel mensen nu klaar mee. Door naar je klanten te luisteren en hen eerlijk eten te verkopen, kun je als kleine ondernemer een koploper worden. De echte innovatie zit juist bij de kleine ondernemer.

Topsporters

De Bisschopsmolen werkt met 100 procent spelt. Dit oergraan biedt langzame koolhydraten, waarvan je langdurig energie krijgt. Dat slaat aan, ook bij topsporters. "Toevallig zijn wij leverancier geworden van de Belkin-ploeg. Laurens ten Dam twitterde eens dat hij in de Ikea zat. Een van onze klanten antwoordde dat hij beter bij de Bisschopsmolen kon eten. Ten Dam antwoordde dat hij hier altijd al zijn brood kocht. Wij hebben contact gezocht en zijn met de ploeg gaan samenwerken. Voor iedere renner hebben we speciaal brood samengesteld, want iedereen heeft een andere behoefte aan koolhydraten, eiwitten en vezels."

Samen met mkb-bedrijven DailyFreshFood uit Geleen en Pasta Pura uit Beek levert de Bisschopsmolen de voeding voor de hele Belkin-ploeg. Hun eten komt voor bijna 100 procent uit Limburg. "De wielrenners eten geen tarwe meer, zij willen pure voeding waar niet mee is gemanipuleerd. Maar het moet vooral ook lekker zijn. Ga maar na: een renner heeft elke dag zo'n 6.000 calorieën nodig, een normaal mens maar 1.500 tot 2.000. Je eet dus veel. Wij zorgen ervoor dat ze lekkere, hoogwaardige voeding krijgen."

Logistiek

Logistiek is het een hele operatie. DailyFreshFood rijdt met de ploeg mee, de maaltijden zijn in Geleen op speciale manier geprepareerd zodat smaak en voedingsstoffen behouden blijven, en worden snel opgewarmd zodra de renners binnen zijn. Zij kunnen daardoor zo snel mogelijk herstellen. Het brood van de Bisschopsmolen wordt in Frankrijk afgebakken.

"Leveren aan de Tour de France is een leuke stunt, we sponsoren de ploeg op deze manier." Samen met de Maastrichtse voetbalclub MVV doet Van Eerd ook aan voorlichting over gezonde voeding en wordt de bevolking van Maastricht betrokken bij de juiste voeding. "Obesitas is een steeds groter wordend probleem. De vraag is waarom er zoveel suikers worden gebruikt in voeding. Er zit bijvoorbeeld suiker in mayonaise, helemaal niet logisch, maar we worden er wel dik van."

Natuurlijke doping

Samen met Topsport Limburg worden verschillende topsporters begeleid. Ze testen continu welke voeding voor de beste sportprestaties zorgt. "Voeding is een natuurlijke doping. Het Peruaanse graan quinoa werd ooit door de Spanjaarden verboden, omdat de Inca's er zo hard op konden lopen. Haile Gebrselassie zweert bij het graan teff. Dit graan transporteert het rode bloedlichaampje beter. Als voeding je een handje kan helpen bij de sport, waarom niet?"

Van Eerd heeft goede hoop dat zijn broden de Nederlandse renners in Frankrijk kunnen helpen. "We hebben het getest bij de ronde van Zwitserland en Bauke Mollema won toen wel een bergtijdrit. Dus wie weet."

Auteur

Marlou Visser