Duitse export neemt plotseling af

Slecht nieuws voor Nederlandse exportbedrijven

29 november 2013 1 minuten

In mei heeft Duitsland 2,4 procent minder geëxporteerd dan in de maand daarvoor, meldt het Duitse bureau voor de statistiek. De onverwachte krimp geeft aan dat ook de groeimotor van Europa, zoals Duitsland door velen wordt gezien, nog niet vlekkeloos draait.

De import is in mei wel met 1,7 procent toegenomen, waardoor het handelsoverschot lager uitkwam dan verwacht. Het handelsoverschot is een belangrijke graadmeter voor de economie.

De afgenomen Duitse export is ook een tegenvaller voor Nederland, omdat Nederlandse bedrijven veel leveren aan de Duitse maakindustrie die vervolgens weer exporteert naar bijvoorbeeld China.

Toeleveranciers

"Duitsland is de grootste economie van de EU en een belangrijke handelspartner voor veel Europese landen. Daardoor heeft een goed draaiende Duitse economie een positief effect. De landen die er het meeste baat bij hebben, zijn landen die leveren aan de Duitse industrie en daar nauw bij betrokken zijn. Nederland is er daar één van", zegt ING-econoom Carsten Brzeski in de Business Guide Duitsland.

Brzeski verwacht dat de Duitse economie in juni wel weer zal aantrekken, zegt hij tegen persbureau ANP. Ook ECB-directeur Jörg Asmussen noemt de Duitse economie vandaag kwetsbaar. Volgens de bankdirecteur moet het land blijven hervormen om te voorkomen dat de economie inzakt.

Auteur

Marlou Visser