MKB Servicedesk opent informatieportaal op Aruba

Investeer in Zuid-Amerika en gebruik Aruba als springplank

06 september 2018

Willem Overbosch van MKB Servicedesk in gesprek met MKB-Nederland Voorzitter Hans Biesheuvel en Chief Inspiration Officer van De Baak Arko van Brakel over kansen op Aruba en Curacao.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Live gestreamd op 15 juli 2013

Achtergrond

Het autonome eiland Aruba biedt de perfecte locatie voor Nederlandse ondernemers die toegang willen tot de snelgroeiende economieën van Zuid-Amerika. Minister President Mark Rutte is, samen met MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel en 7 Nederlandse bedrijven waaronder De Baak en TNO, in Aruba om het eiland onder de aandacht van ondernemers te brengen. 

Samenwerking

Hans Biesheuvel tekende maandag 15 juli in Aruba een intentieverklaring om handel te bevorderen, net als de Arubaanse premier Mike Eban en minister van Economische Zaken Michelle Hooyboer-Winklaar.  Ook Sharon Erasmus van de Arubaanse investeringsorganisatie ARINA heeft haar handtekening onder de verklaring gezet. Deze club gaat samen met het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) een internationale investment promotion organisatie opzetten om investeren in het Caribische eiland te stimuleren. Aruba financiert het oprichten van de organisatie.  In de intentieverklaring staat dat:

  • Er een investmentorganisatie wordt opgezet,

  • Aruba dit zal financieren

  • NHC en ARINA hier samen een ondernemingsplan voor zullen schrijven en

  • NHC en MKB-Nederland de nieuwe organisatie zullen ondersteunen door Aruba als interessante investeringsoptie bij ondernemers onder de aandacht te brengen, onder meer via een dossier op mkbservicedesk.nl.

Springplank

Volgens Biesheuvel heeft Aruba het voordeel dat het qua cultuur dicht bij Zuid-Amerika ligt. Daarom kan het eiland voor Europese ondernemers als springplank fungeren om aan de slag te gaan in de regio. In Panama wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het Panamakanaal, wat aanknopingspunten biedt voor bedrijven in de transportsector. Brazilië, Colombia en Mexico kennen flinke economische groei.  Arko van Brakel ziet kansen voor ondernemers juist op het gebied van duurzaamheid.