Ondernemen op de Antillen, hoe gaat dat?

Drie ondernemers vertellen over hun ervaringen

25 juli 2013

Premier Mark Rutte sprak tijdens de missie naar de Antillen van 'samen gewoon heel veel geld verdienen'. Klinkt aantrekkelijk: samen bouwen aan de zakelijke relatie en daar allebei van profiteren. Hoe kun je hier als ondernemer op inspelen? We spreken met drie ondernemers die de premier voorgingen.

Drie ondernemers die in mei 2013 meegingen met een economische missie van AgentschapNL en handelsvereniging NCH vertellen over de kansen die zij zien op de Antillen. Ze gingen premier Mark Rutte, MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel en Baak-directeur Arko van Brakel voor, zij waren de afgelopen week op de Antillen. Ze zijn eensgezind over de brugfunctie die de Antillen kunnen vervullen naar de groeimarkten in Midden en Zuid-Amerika. En op het gebied van duurzaamheid liggen kansen. De ondernemers die in mei de Antillen bezochten onderschrijven deze mogelijkheden.

Ewout Evers, Eversafe

Eversafe adviseert en begeleidt bedrijven en overheidsinstanties op het gebied van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Op de Antillen zijn diverse projecten waar het bedrijf een rol bij kan spelen. Evers: "We hebben nog geen concrete opdrachten gekregen op de Antillen, maar zijn wel met diverse partijen in gesprek over projecten, zoals de bouw van een ziekenhuis op Curaçao en het aanleggen van wegen en een afvalzuiveringsinstallatie op Aruba." Ook is Eversafe dankzij de contacten die Evers tijdens de missie opdeed in gesprek over projecten in Suriname en Colombia. Een flinke internationale stap: Eversafe is tot nu toe actief in Nederland, Duitsland en België. Er liggen zeker kansen voor Nederlandse bedrijven op de Antillen, denkt Evers. "Ze hebben mensen genoeg, maar missen vaak specifieke kennis. Daar is behoefte aan en Nederlandse bedrijven kunnen hierop inspelen." Evers raadt het ondernemers aan om zich goed te verdiepen in een land en in een cultuur voor zij de stap zetten naar een nieuwe markt. Dat op de Antillen al Nederlands wordt gesproken, maakt het makkelijker en er wordt ook positief op Nederlandse ondernemers gereageerd. "Als je bereid bent om je te verdiepen in het land en de cultuur, staan de Antillianen zeker voor Nederlanders open."

Emil ter Horst - Horisun

Horisun gaat binnenkort emigreren naar Aruba. "Mijn vrouw heeft een baan gevonden op Aruba en ik ga mijn bedrijfsactiviteiten ook naar het Caribisch gebied verplaatsen." Horisun geeft advies over duurzame energievoorzieningen en duurzaam bouwen. Op dit gebied liggen veel kansen op Aruba. "Er zijn veel mogelijkheden die nog lang niet allemaal zijn benut. Daar wil ik graag een rol in spelen." Ter Horst verwacht wel dat hij zich zal moeten aanpassen aan de zakencultuur, die persoonlijker is dan in Europa. "Ik ga er echt de tijd voor nemen om het eiland goed leren kennen en het vertrouwen van klanten te winnen. Gelukkig kan dat, omdat mijn vrouw daar al een baan heeft." Duurzaamheid leeft op Aruba, signaleert Ter Horst. "De overheid heeft flinke ambities op dit vlak. Ook de bevolking staat open voor duurzaamheid. Aruba is een eiland, ze kunnen hun rotzooi niet over de grens wegwerken. Toen ik er was, kreeg ik zeker het idee dat er hier veel kansen liggen.En het begint steeds met energiebesparing, op Aruba bijvoorbeeld met zuinigere airco's!" Ter Horst hoopt samen met de bevolking duurzame projecten te kunnen starten en overheid en bedrijven adviseren. Veel bedrijven in de toeristische sector zijn bijvoorbeeld sterk verouderd, daar kan heel wat gebeuren op het duurzame vlak, want dat wordt steeds belangrijker.  Daarnaast denkt Ter Horst vanaf Aruba een rol te kunnen vervullen als brug tussen Zuid-Amerika en Europa. "Ik heb veel contacten in Europa en China en heb nu tijdens de missie bijvoorbeeld ook verschillende partijen in Colombia kunnen spreken. Daar wordt bijvoorbeeld best goedkoop en met hoge kwaliteit geproduceerd. Ik zie zeker mogelijkheden voor samenwerking. Er zijn allerlei projecten denkbaar waarvan zowel Nederland als de Antillen kunnen profiteren."

Sieger Hornstra, Translift Nederland B.V.

"Nee, wij zien geen kansen op de Antillen en gaan hier ook niets doen", zegt exportmanager Sieger Hornstra van Translift Nederland B.V. Hij ging in mei mee met de economische missie naar Aruba om de conferentie Europe meets the Americas te bezoeken. Translift is groot in innovatieve container- en transportsystemen. "Wij zijn in veel landen actief. Meestal zoeken we contact met organisaties die zich in dat land bezighouden met transport. We sturen de activiteiten vanuit Nederland aan. In Midden- en Zuid-Amerika liggen zeker kansen voor ons, bijvoorbeeld in Brazilië, Panama en Venezuela. Maar daarvoor hoeven wij geen kantoor te openen in een ander land, zoals op de Antillen. Ook is deze markt iets te klein om interessant te zijn voor ons. De missie was wel nuttig omdat we contacten hebben kunnen leggen met organisaties uit Midden- en Zuid-Amerika."

Auteur

Marlou Visser