Ondernemen op De Parade: hoe chaotischer, hoe beter

Ondernemer in beeld | Miriam Kooyman van De Snoep

19 april 2018

Als er één plek in Nederland is waar geen crisis heerst, is het het rondreizende theaterfestival De Parade. Ondernemer Miriam Kooyman reist elke zomer mee met haar snoepwagen en snoepmeisjes. "Op De Parade kun je meer doen dan catering alleen. Wij maken er altijd iets spannends van."

In vijf stappen een bedrijf starten

De Ondernemerskalender 2019

Naam: Miriam Kooyman

Bedrijfsnaam De Snoep

Overgenomen: 2006

Aantal werknemers: 1 en een poule van ongeveer 40 vrijwilligers

Product: snoep

Theaterfestival De Parade reist elke zomer langs Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Het festival kenmerkt zich niet alleen door kwalitatief hoge theatervoorstellingen, maar ook door de gezellige sfeer, die mede door de meereizende ondernemers wordt gecreëerd.

Miriam Kooyman (35) is zo'n ondernemer. Ze verkoopt snoep vanuit een ouderwetse woonwagen. De verkoopsters zijn snoepmeisjes, vrolijke jonge vrouwen in mooie jurken die hun waren met het nodige theater aan de man brengen. Het is niet alleen verkopen, maar ook storytelling. Het gaat bij de snoepmeisjes niet om het snoep, maar om de ervaring.

Chaos

Dat moet ook, vindt Miriam. "We zijn geen cateraars, we willen iets extra's bieden. Ik heb verschillende concepten bedacht om snoep te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een grote rijdende rok met daarin snoep achter deurtjes verstopt, een appelfiets, een draaiend rad waar iemand inzit. Het moet allemaal vooral niet te efficiënt zijn. Hoe chaotischer de verkoopmethode, hoe beter het is. Daar komen mensen op af."

Kooyman bedenkt af en toe ook concepten voor andere opdrachtgevers, maar in principe zou ze kunnen leven van De Snoep. "Ik wil het geen bedrijf noemen omdat het voor mij een ideale combinatie is van leven en werken. Mijn baby gaat bijvoorbeeld gewoon mee met De Parade."

Personeel

De meeste meisjes die bij de snoepwagen staan, zijn vriendinnen of kennissen. Zij krijgen een vrijwilligersvergoeding en helpen graag mee, zodat ze van de festivalsfeer kunnen genieten en de theatervoorstellingen kunnen bezoeken. Kooyman: "Ik houd het leuk door zo min mogelijk regels in te stellen en blokken met korte shifts te maken. Dat werkt prima. Meestal zijn we op een dag met ongeveer zes snoepmeisjes."

Gekkigheid

Naast De Parade, waar Kooyman in de zomer zo'n drie maanden van 10.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts mee bezig is, reist ze nog langs andere festivals als Circo Circolo in Den Bosch en de winterparade en luistert ze soms bedrijfsfeestjes op. "We vinden het leuk om steeds nieuwe dingen te doen, maar het moet niet al te serieus worden. Het is ons zomerplezier, dus we moeten de ruimte houden voor gekkigheid."

Toch zou Kooyman de bestaande activiteiten in de toekomst iets efficiënter willen inrichten, zodat ze zelf meer tijd heeft om nieuwe concepten te bedenken. "Ik denk niet dat ik tot mijn 67ste op De Parade sta met snoep. Uiteindelijk ga ik waarschijnlijk ook weer met een nieuw idee de wereld in. Zo houd ik het ook spannend voor mezelf."

Auteur

Marlou Visser