Ondernemer positief vanwege nieuws uit buitenland

Bedrijfsleiders beoordelen ondernemersklimaat beter

13 augustus 2013 1 minuten

Ondernemers voorzien voor het komende half jaar een verbetering van het algemene ondernemersklimaat. Dat komt door voorzichtig positieve berichten uit het buitenland. Over hun eigen toekomst zijn ondernemers minder positief.

Consumenten geven nog altijd weinig uit, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt staan er slecht voor en er komen waarschijnlijk nieuwe bezuinigingen. De ondervraagde ondernemers voorzien een zwaar najaar.

Ondernemersklimaat

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en onderzoeksbureau TNS Nipo onder ruim duizend bedrijven. Zij peilen maandelijks het ondernemersklimaat, dat nu de hoogste score krijgt sinds de start van de enquête. Vorige maand werd de slechtste score gemeten.

Ondernemers trekken zich op aan positieve geluiden uit andere Europese landen. In Duitsland gaat het goed met de industrie, in Spanje en Portugal daalt de werkloosheid en ook de Italiaanse economie doet het beter dan gedacht.

Faillissementen

Over hun eigen toekomst zijn ondernemers, vooral uit de horeca en de detailhandel, negatiever. Zij verwachten niet snel weer winst te gaan maken en velen teren in op hun reserves.

Dat het nog niet zo goed gaat met het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit het feit dat in juli 779 bedrijven failliet zijn gegaan, ruim 100 meer dan in juni. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral in de bouw en de handel gingen veel bedrijven op de fles. 

Auteur

Marlou Visser