Economische prognoses somber: bezuinigingen op komst

Nederland voor vierde kwartaal opeenvolgend in recessie

16 augustus 2013 1 minuten

Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2014 een economische groei van 0,75 procent, een kwart procentpunt minder dan eerder. Dit betekent dat het kabinet meer moet bezuinigen om aan begrotingseisen te kunnen voldoen. Dat terwijl we volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in een recessie zitten.

De onderzoeksbureaus kwamen vandaag allebei met somber nieuws. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte dat in het tweede kwartaal van 2013 de economie met 0,2 procent is gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal.

Conmentenvertrouwen minder

In een jaar is de economie 1,8 procent kleiner geworden. Huishoudens consumeren 2,4 procent minder, er wordt 9,4 procent minder geïnvesteerd en de uitvoer van goederen is met 0,3 procent afgenomen. Ook zijn er 147.000 banen verdwenen. De werkloosheid is opgelopen tot 8,7 procent.

Ook het Centraal Planbureau (CPB), dat economische voorspellingen maakt voor de toekomst, is niet optimistisch. In 2013 krimpt de economie met 1,25 procent, waar eerder 1 procent werd voorspeld. Ook heeft het CPB de groeiprognose voor 2014 naar beneden bijgesteld.

Meer bezuinigingen

Dit betekent dat het kabinet meer zal moeten bezuinigen om aan de begrotingseis van 3 procent te voldoen. Volgens het CPB komt dit tekort als we niets doen op 3,9 procent uit. Het kabinet hield al rekening met 3,7 procent en wilde 8 miljard bezuinigen.

Waarschijnlijk zijn er door de cijfers van het CPB meer bezuinigingen nodig om in 2014 aan de begrotingseis te kunnen voldoen. Uitgewerkte plannen hiervoor worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Export

Een lichtpuntje is de export. In andere Europese landen herstelt de economie namelijk wél. Het CPB voorspelt dat de wereldhandel volgend jaar met 3,75 procent zal groeien, een ontwikkeling waar Nederlandse exporterende bedrijven van kunnen profiteren.

Auteur

Marlou Visser