MKB-Nederland: "Einde crisis is in zicht"

Michaël van Straalen en Leendert-Jan Visser over de economie

19 november 2013

Waarnemend voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, en directeur Leendert-Jan Visser vertellen in de Weekly Hangout van MKB Servicedesk over de speerpunten van de belangenorganisatie in tijden van economische crisis. Wat kan het mkb verwachten?

Vorige week presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over het tweede kwartaal van 2013. In het afgelopen jaar is de economie 1,8 procent kleiner geworden. Huishoudens consumeren 2,4 procent minder, er wordt 9,4 procent minder geïnvesteerd en de uitvoer van goederen is met 0,3 procent afgenomen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012.

Bezuinigingen

Ook het Centraal Planbureau (CPB) kwam met een slechte prognose. Voor 2014 verwacht het CPB geen 1 procent groei meer, maar 0,75. Dit betekent onder meer dat het begrotingstekort hoger uitvalt. Daardoor zal de regering mogelijk meer moeten bezuinigen dan de nu al aangekondigde 8 miljard euro om aan de Europese eis om het tekort maximaal 3 procent te laten zijn, te voldoen.

Gevolgen ondernemers

Directeur Leendert-Jan Visser en waarnemend voorzitter Michaël van Straalen van MKB Nederland zijn stellig: de regering moet absoluut geen nieuwe lastenverzwaringen doorvoeren. Ook zien zij nieuwe mogelijkheden voor kredietverlening en willen ze ervoor zorgen dat ondernemers kunnen blijven exporteren. Want vooral door het herstel in andere landen, lijkt ook Nederland uit de crisis te kunnen komen.