De kracht van goede toespraken

Column Yvo Kühling | Sommige woorden verjaren nooit

02 september 2013

Leiders kiezen zorgvuldig momenten om hun publiek te beroeren. Afgelopen week vierde Amerika de vijftigste verjaardag van de beroemde March on Washington, waarvan de toespraak van Martin Luther King (“I have a dream”) de grote finale was. Sommige toespraken van leiders blijken tijdloos te zijn.

Barack Obama heeft ook een droom. Waar een halve eeuw geleden King boven zichzelf uitsteeg, sprak Obama op deze herdenkingsdag zorgvuldig gekozen, treffende woorden. Ik luister geboeid, en dan ineens is er herkenning. Mijn gedachten gaan uit naar een van die andere beroemde toespraken uit de Amerikaanse geschiedenis, die van Abraham Lincoln gehouden in Gettysburg, Pennsylvania. Het zijn andere tijden, anders leiders en andere oorlogen, maar er worden nog steeds offers gebracht.

Kort en krachtig

Op 19 november 1863 bezocht Abraham Lincoln Gettysburg, Pennsylvania, waar de bloedigste veldslag uit de Amerikaanse Burgeroorlog was uitgevochten. Zijn Gettysburg Address werd een van Lincoln’s belangrijkste toespraken, over strijd voor de vrijheid en de offers die een oorlog eist. De (oorspronkelijke) speech bestond slechts uit 266 woorden. De meegereisde fotograaf had zijn driepoot nog niet uitgeklapt voordat Lincoln al klaar was. Een speech hoeft dus absoluut niet lang te zijn om indruk te maken.

Obama trok vorige week een parallel tussen soldaten die stierven voor de goede zaak in de 19e eeuw en de strijders voor gelijke burgerrechten uit de twintigste, zoals Martin Luther King. De president haalde daarbij een van Lincolns belangrijkste citaten uit Gettysburg aan: “they did not die in vain”.

Voor de eeuwigheid

In zijn Memorial staan Lincolns woorden gebeiteld in het marmer, voor de eeuwigheid. Zelf dacht hij dat zijn boodschap zouden verwaaien, maar hij kreeg ongelijk. Honderdvijftig jaar na de Gettysburg Address gonzen Abraham Lincolns woorden nog steeds na. En vijftig jaar na Martin Luther Kings “I have a dream” resoneert zijn stem nog over de Washington Mall. Met de juiste uitvoering, context, publiek en timing verjaren sommige woorden helemaal nooit. Onderschat daarom nooit het belang van een goede toespraak.

Auteur

Yvo Kühling