Het land besturen kan zoveel effectiever

Column Mario van Vliet | Mensenwerk

13 september 2013 2 minuten

Nog even, en robots nemen ons het stemrecht af. Dat is logischer dan het klinkt. Want computers worden slimmer, terwijl politiek juist steeds gecompliceerder wordt. Maar zo lang die IT-democratie er niet is, moeten we - ook ondernemers - het doen met mensenwerk.

Een paar eeuwen geleden moesten politici redelijk eenvoudige vragen beantwoorden. Niveautje 'waar zetten we dat hek neer: een beetje naar links of een beetje naar rechts?' Tegenwoordig moet onderzocht worden of het hek schadelijk is voor de korenwolf, of er niet toevallig een ruïne onder het hek ligt en of het hek duurzaam is geïmpregneerd. En dan is dit nog maar een eenvoudig en versimpeld voorbeeld.

Onmenselijk

Wat goed is voor bijvoorbeeld een land, is dus bijna niet meer te beoordelen. En het einde is nog niet in zicht. Ooit zal de politiek 'as we know it' niet meer bestaan. Langzaamaan zullen we ontdekken dat het onmenselijk is 150 mensen te vinden die weten welke beslissingen goed zijn voor de economie, voor de samenleving of zelfs voor de korenwolf. Computers zijn daartoe zeer goed in staat. Niet alleen omdat ze zo goed kunnen rekenen (want dat hebben ze van ons geleerd), maar ook omdat ze geen last hebben van hun achterban én omdat ze geen rekening hoeven houden met het vervolg van hun carrière.

Een utopie? Dat blijkt over een aantal decennia. Grote kans dat de huidige bezwaren dan verdwenen zijn - opgelost door de techniek, of toch niet zo belangrijk gevonden door ons.

Geen geduld

Maar ja, om nu decennia te wachten op een betere wereld... Zo veel geduld heeft de gemiddelde mens niet, laat staan de gemiddelde ondernemer. Tot die tijd moeten we dus proberen zelf die ingewikkelde werkelijkheid zo goed mogelijk te beïnvloeden. Maar in de wetenschap dat de 'oude' situatie niet lang houdbaar is.

Juist daarom is het initiatief van Hans Biesheuvel - de oprichting van Ondernemend Nederland - zo interessant. Ongetwijfeld had hij andere redenen dan de mogelijke komst van stemrobots. Maar Biesheuvel heeft wel een duidelijke oplossing: het is beter voor ondernemers als ze zelf aan het roer staan van een belangenorganisatie. Directe invloed op de koers van de belangenvereniging, en niet via een democratische tussenlaag. Geen bestuurders die aan andere bestuurders vertellen wat ze aan politici moeten vragen die eigenlijk ook niet weten wat ze moeten doen. Maar ondernemers die met de vuist op tafel slaan en zeggen tegen de politiek: vind je het te moeilijk worden, luister dan maar naar ons.

Nieuwe oplossingen

Of Biesheuvel zijn doelstellingen haalt (hij wil 100.000 leden) en of hij zijn doel bereikt (de economie weer aan de gang krijgen) zal de tijd leren. Maar het is goed dat iemand opstaat, de boel opschudt én op zoek gaat naar nieuwe oplossingen voor de nieuwe tijd. Voordat het te laat is, en voordat de robots het van ons overnemen.

Auteur

Mario van Vliet