Overheid wil dat ondernemers meedenken over wetten en regels

Minder controle voor ondernemers die zich aan de regels houden

14 september 2013 1 minuten

Ondernemers mogen vaker meedenken bij het maken van nieuwe wetten en regels. En bedrijven die zich aan de bestaande regels houden, worden beloond met minder regeldruk. Dat maakt het kabinet bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Online inspraak

De maatregelen zijn onderdeel van het kabinetsplan om de regeldruk voor alle doelgroepen in Nederland te verlagen. Door ondernemers meer inspraak te geven, wil minister Kamp van Economische Zaken de wet- en regelgeving verbeteren.

Hoe werkt het?

Je kunt online laten weten wat je van een wetsvoorstel vindt via www.internetconsultatie.nl. Vanaf 2014 wordt internetconsultatie het uitgangspunt bij nieuwe wetten en regels en bij wijzigingen die grote veranderingen voor - onder andere - bedrijven betekenen. Wel wordt een kleine slag om de arm gehouden: het kabinet geeft aan dat er redenen kunnen zijn om van de consultatie af te zien, bijvoorbeeld bij spoedwetten of fiscale voorstellen.  

Vertrouwensbenadering

Het kabinet belooft in de brief minder controle als je je als ondernemer aan de regels houdt. Dit noemen ze de 'vertrouwensbenadering'. Het betekent dat het toezicht op bedrijven die het goed doen gereduceerd wordt tot af en toe een feitencheck en een informatieplicht voor het bedrijf. Zo blijft er meer tijd en aandacht over voor degenen die het minder nauw met de regels nemen.  

Meer weten

Wil je meer weten over de maatregelen om de regeldruk te verlagen, download dan de ‘Verzamelbrief Regeldruk’. 

Auteur

Laura Wennekes