Helft ondernemers nog niet in de cloud

14 procent mkb'ers heeft 'nog nooit gehoord' van cloud

24 september 2013 2 minuten

54 procent van de ondernemers in Nederland maakt nog geen gebruik van cloud computing. En een kwart van de ondernemers weet het eigenlijk niet, of 'de cloud' onderdeel is van het werkproces. Dat blijkt uit onderzoek van Exact naar de rol van de cloud binnen het mkb.

Slechts één op de vijf ondernemers maakt wél gebruik van de cloud. Dat 54 procent niet in de cloud zit en 27 procent niet weet of 'ie in de cloud zit, geeft volgens softwareaanbieder Exact aan hoe ingewikkeld  ondernemers cloudmaterie nog vinden.

Onbekend terrein

Sterker nog: 14 procent van de ondernemers uit het mkb heeft nog nooit gehoord van de cloud. Uit de resultaten van de ‘Exact MKB Cloud Barometer 2013’ blijkt dat slechts een kwart van de ondervraagden goed weet wat werken in de cloud precies betekent. Zo’n 33 procent heeft er wel eens van gehoord, maar kan niet goed beschrijven wat het inhoudt. Vooral in de sectoren ‘handel’ en ‘productie’ zijn er weinig bedrijven die het begrip goed kunnen vatten.

Kenmerken cloud

Bedrijven die er wel bekend mee zijn, noemen ‘online toegang’ (83 procent) en ‘geautomatiseerd en centraal beheer’ (77 procent) als belangrijkste kenmerken. Relatief onbekende eigenschappen van cloud computing zijn vooral ‘afname via self-service’ (44 procent), ‘betalen naar gebruik’ (52 procent) en ‘schaalbaarheid’ (56 procent). 

Waardevol om andere redenen

De zakelijke redenen voor het mkb om cloudoplossingen te overwegen hebben voornamelijk te maken met het verminderen van directe en indirecte kosten; zoals ‘investeringen vooraf’, ‘lagere IT kosten’ en ‘betalen naar gebruik’. Uit het onderzoek blijkt echter dat daadwerkelijke gebruikers heel andere voordelen ervaren, zoals ‘altijd en overal toegang tot belangrijke gegevens’ en ‘het eenvoudiger delen van informatie’. 

Vertrouwen en veiligheid

Ondernemers, voor zover zij al bekend zijn met de cloud, zijn over het algemeen positief over de cloud. Degenen die nog twijfelen, stappen vooral nog niet over vanwege ‘vertrouwen in de leverancier’ (44 procent heeft meer vertrouwen in huidige systeembeheerder) en ‘de bescherming van data’ (30 procent geeft aan data in de cloud veilig te vinden).

Bron: Exact