"In 2014 economisch herstel voor helft sectoren"

Rabobank voorziet flinke groei export

01 december 2017 1 minuten

Vijf van de tien sectoren zullen in 2014 groeien, voorspelt de Rabobank in haar jaarlijkse sectorprognoses. Vooral sectoren die zich richten op het buitenland, zoals industrie, groothandel en transport, zullen profiteren van de aantrekkende wereldeconomie. Ook voor de gezondheidszorg en de automotive-sector ziet de bank groei.

Sectoren die afhankelijk zijn van de Nederlandse koopkracht, zoals horeca, bouw en detailhandel (zowel food als non-food), zullen ook in 2014 nog geen herstel zien. Ook de zakelijke dienstverlening krimpt nog licht in 2014.

De particuliere consumptie krimpt volgens het rapport in 2014 met 1,5 procent. De Rabobank meldt wel dat deze krimp minder groot is dan in voorgaande jaren. Volgens Paul Dirken, directeur bedrijven van Rabobank, kan daarom voorzichtig worden gesproken van een einde van de crisis voor het mkb.

Export

Ondernemers die zich bezig houden met export, kunnen groei verwachten. Volgens de Rabobank neemt de uitvoer volgend jaar met 5 procent toe en de invoer met 4,5 procent. De economische groei in opkomende economieën als China, Brazilië en India zwakt iets af, maar Amerika, Japan en het Verenigd Koninkrijk doen het weer beter. Ook de eurozone is sinds het tweede kwartaal officieel uit recessie, waar internationale bedrijven van kunnen profiteren. 

Nederland is officieel nog niet uit recessie, maar president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot heeft gezegd te verwachten dat de cijfers voor het derde kwartaal van 2013, die in november worden gepresenteerd, zullen onderstrepen dat onze economie niet meer krimpt en dat we uit recessie zijn. 

Auteur

Marlou Visser