Profiteer van Duitse economische groei

Nederlandse economie kan profiteren

29 november 2013 1 minuten

De economie van Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, zal in 2014 met 1,8 procent groeien. Dat voorspellen de vijf belangrijkste economische instituten van het land. Dat is goed nieuws voor Nederland. Een vijfde van onze export gaat naar Duitsland.

Duitsland heeft niet alleen een groeiende economie, maar ook gezonde overheidsfinanciën. Het land maakt nu al geen schulden meer en heeft volgens de voorspellingen van de instituten in 2018 een flink begrotingsoverschot. Als dat wordt geïnvesteerd in aflossing van de staatsschuld en innovatie, kan de economie nog sneller groeien.

Belangrijkste handelspartner

Nederland profiteert van een gezonde Duitse economie. In 2012 exporteerden we voor bijna 87 miljard euro aan goederen naar Duitsland en importeerden we voor 71 miljard euro. Duitsland is daarmee onze belangrijkste handelspartner. Het mkb is sterk in Duitsland. Dat biedt mogelijkheden voor samenwerking over de grens.

Op dit moment wordt in Duitsland een nieuwe regering geformeerd. Waarschijnlijk gaat de winnende partij CDU van bondskanselier Angela Merkel samenwerken met de SPD. Deze partij wil graag een minimumloon invoeren. Dat kan nadelig zijn voor Nederlandse bedrijven, waarschuwt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Door hogere loonkosten kan Duitsland iets minder aantrekkelijk worden als vestigingsklimaat.

Auteur

Marlou Visser