"Online heeft ondernemen leuker gemaakt"

Nederlandse ondernemer verovert wereld via social media

22 september 2016 2 minuten

Per mail overleggen met een Amerikaanse importeur over een levering. Afstemmen met de fabriek in Taiwan via Skype. En vooral: fans creeëren via social media. Taco Carlier van VANMOOF: "Zonder online had ons bedrijf er héél anders uitgezien."

Online heeft de ondernemende broers Taco en Ties Carlier ver gebracht. Hun ooit zo wilde plan in 2007 om de Nederlandse stadsfiets op te hippen, is mede dankzij internet uitgemond in een succesvol bedrijf en de prestatie om inwoners van steden als Tokyo en San Fransisco aan het fietsen te krijgen. Op een VANMOOF-fiets.

Mailen met importeurs

Carlier legt uit wat de rol van online is geweest in hun succes. "Zonder het internet waren we niet in staat geweest om met zo'n klein team, in een relatief korte periode, over heel de wereld fietsen te verkopen. Concreter: In de ene helft van de wereld verkopen we rechtstreeks via fietsenwinkels, in de andere helft hebben we importeurs. Het is zo gemakkelijk om via e-mail te communiceren met die importeurs. 's Ochtends is de mail binnengekomen uit Azië, 's middags praat je online met Europa en aan het eind van de dag wordt Amerika 'wakker'."

Klanten ontwerpen online mee

De belangrijkste online aanjager is voor VANMOOF social media. "Dat gebruiken we echt óveral voor," legt Carlier uit. "Vooral om met onze klanten te communiceren. Zij helpen ons om het verhaal van VANMOOF over de wereld te verspreiden, bijvoorbeeld door fotosessies en video's van de VANMOOF-fiets in een wereldstad te maken." En die hulp van klanten gaat verder, legt de ondernemer uit. "Als wij een ontwerpprobleem hebben, zetten we dat online en honderden mensen vanuit de hele wereld helpen om dat probleem op te lossen of mee te denken."

Blog uit New York

Carlier denkt dat online ook andere bedrijven veel kan opleveren. "Als je maar een leuk product of een leuk verhaal hebt. Dan kan het via internet heel snel de wereld overgaan. Voor je het weet, word je stoelontwerp opgepikt door een blog uit New York en heb je een dag later een winkel aan de lijn. Dat dat kan gebeuren, is het mooie aan deze tijd. Dat heeft voor mij het ondernemen in ieder geval een stuk leuker gemaakt!"

Auteur

Lenneke Arts