"Dat ik juist nu een idee in een nichemarkt lanceer, maakt me The Next Entrepreneur"

Interview | TNE-finalist Jort van Sisseren

25 november 2013

Jort van Sisseren is met zijn bedrijf 'Doe-het-zelf jachtmakelaar' één van de vier finalisten van The Next Entrepreneur 2013. En maakt daarmee kans om dé starter van 2013 te worden en 13.013 euro te winnen. Waarom denkt hij te winnen? En wie is zijn grootste concurrent?

In vijf stappen een bedrijf starten

In twee zinnen, wat is 'Doe-het-zelf jachtmakelaar'?

“Een online platform waarop particulieren zelf een boot kunnen kopen en verkopen, met dezelfde juridische en financiële zekerheid die een 'traditionele' jachtmakelaar biedt, zónder 8 procent provisie. Te koop aangeboden schepen worden automatisch doorgeplaatst naar andere websites waar boten in de verkoop staan."

Waarom doe je mee aan The Next Entrepreneur?

“Ik heb een uniek, innovatief idee gelanceerd in een nichemarkt. En ik heb mijn concept  wereldwijd gedeponeerd, met als resultaat dat ik nu de grootste jachtmakelaar ben in Nederland en België en al live ben in Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Ierland, Engeland en Zuid-Afrika. Ik denk dat ik mezelf daarmee een redelijke kans geef om The Next Entrepreneur te worden.”

Wat levert deelname je op?

“Tot nu toe: exposure. En geloofwaardigheid richting bedrijven waarmee ik probeer te partneren. Ik ben bezig om in elk land waar ik actief ben, een exclusieve samenwerking aan te gaan met een verzekeraar. Dat mijn aanbod afgelopen jaar 70 procent is gegroeid, helpt. Als ik tijdens een gesprek dan ook nog laat vallen dat ik tot de TNE-finalisten behoor, geeft dat de verzekeraars nog meer vertrouwen. Daarmee zeggen MKB-Nederland en Rabobank namelijk dat ze mijn idee goed vinden en dat het toekomst heeft.”

Hoe bereid je je voor op de finale?

“Ik focus me nu vooral op de presentatie voor de jury aanstaande donderdag. Mijn verhaal rondom 'Doe-het-zelf jachtmakelaar' heb ik al gepitcht, ik wil nu focussen op het neerzetten van mezelf: wat onderscheidt mij van de rest en waarom denk ik dat ik de meest ambitieuze startende ondernemer ben?”

En waarom is dat?

“Omdat ik juist op dit moment een idee in de markt lanceer. Iedereen heeft het over de crisis, maar ik denk dat deze tijd júist interessant is. Dit is de tijd waarin de kaarten opnieuw worden geschud. Ik heb een kans gezien in mijn branche en ben daarop ingesprongen. En bovenal: dit is niet het eerste en niet het laatste bedrijf dat ik ben begonnen. Ik weet om te gaan met falen, vier successen en weet ook hoe ik daarna moet doorgaan.”  

Waar ga je die 13.013 euro voor gebruiken?

“Die wil ik volledig steken in de ontwikkeling van een tool voor mijn website, een Yacht Chain. Een ketting is een ouderwetse manier van makelaars om kopers te koppelen. Daarbij neemt een jachteigenaar die een nieuwe boot wil kopen, een optie daarop totdat zijn eigen boot is verkocht. En diegene van wie díe boot is, doet datzelfde 'trucje' met een andere boot. Zo ontstaat een ketting met mensen die kopen en verkopen.”

Wie is je grootste concurrent?

“Erik Recter, van Watcherenterprises. Met zijn onderneming speelt hij in op de veiligheid van kinderen. Ik vind zijn idee heel goed. Hij spreekt een brede markt aan en zijn schaalbaarheid is groot. Maar anderzijds: zijn idee is niet uniek, dat van mij weer wel. Ik vind het lastig mijn kansen in te schatten.”

Fotografie: Bertil van Beek Fotografie

Auteur

Lenneke Arts