Hoe zit het precies met zonnepanelen en btw?

Is iedere eigenaar van zonnepanelen ondernemer?

12 juli 2018

Iedereen die zonnepanelen heeft en stroom teruglevert aan het stroomnet, is ondernemer voor de btw. Hoe zit het nu precies?

Energiebesparende maatregelen 2019

Sinds de uitspraak van het Europees Hof in de zaak Fuchs op 20 juni 2013, ziet de Belastingdienst je als ondernemer als je zonnepanelen hebt en regelmatig tegen vergoeding stroom levert aan het stroomnet. Ook als zogenoemde saldering wordt toegepast (de geleverde stroom wordt verrekend met ontvangen stroom) ben je ondernemer voor de btw.

Kleine-ondernemer

Voor de meeste particulieren betekent dit echter niet dat zij naar de Kamer van Koophandel moeten rennen om zich in te laten schrijven. Als de btw die je zou moeten afdragen minder is dan 1.345 euro per kalenderjaar, val je onder de kleine-ondernemersregeling. Dit betekent dat je geen btw hoeft af te dragen.

Voor veel particulieren betekent dit dat zij ontkomen aan een hoop rompslomp. De meeste eigenaren van zonnepanelen hebben namelijk geen slimme energiemeter die bijhoudt hoeveel je produceert, maar een terugloop of eenrichtingsmeter, waarmee alleen het totale stroomverbruik is te meten. Btw berekenen wordt zo schier onmogelijk.

Wel ondernemer worden?

Het kan in sommige gevallen voordelig zijn om je als zonnepanelen-eigenaar wel aan te melden als btw-ondernemer. Dan kun je namelijk ook de btw die je over de panelen hebt betaald, terugvragen. Als je je zonnepanelen op of na 1 april 2013 hebt laten aanbrengen, kun je dit terugvragen mits je je voor 1 augustus als ondernemer hebt aangemeld.

Particulieren die op of na 20 juni 2013 hun zonnepanelen hebben laten aanbrengen, kunnen zich nog aanmelden als ondernemer voor de btw. Dan kun je ook btw aan het energiebedrijf in rekening brengen. Als je meer btw moet afdragen dan 1.345 euro, ben je hiertoe verplicht. Ook als je al ondernemer bent, moet je btw gaan afdragen over je zonnestroom.

Auteur

Marlou Visser