Crowdfundingplatform wil Deutsche Bank-ondernemers

Korting voor mkb-bedrijven die bij DB wegmoeten

20 februari 2020 1 minuten

Crowdfundingplatform geldvoorelkaar.nl wil mkb-ondernemers die door Deutsche Bank (DB) uit het klantenbestand worden gegooid, onderdak bieden. Ex-DB-klanten krijgen 40 procent korting op hun publicatiekosten op het crowdfundingplatform.

Deutsche Bank kondigde in april aan van zo'n 18.000 zakelijke klanten af te willen, vooral mkb-ondernemers. Een deel van hen zal moeilijk bij een andere bank kunnen aankloppen voor krediet. Voor deze bedrijven kan crowdfunding een goed alternatief vormen. Deutsche Bank verwijst de klanten dan ook door naar het crowdfundingplatform.

Goed verhaal

Martijn van Schelven van geldvoorelkaar.nl verwacht dat uiteindelijk ongeveer 150 ondernemers via het platform aan financiering geholpen kunnen worden. "Een bedrijf moet wel een goede cashflow hebben en goede vooruitzichten, anders kunnen wij daar ook geen financiers voor vinden. Maar wij staan open voor heel diverse ondernemingen en financieren tot ongeveer 500.000 euro."

Veel voormalig Deutsche Bank-klanten zullen bij een andere bank aankloppen, verwacht Van Schelven, maar voor sommige bedrijven kan crowdfunding echt iets toevoegen. "Als jij een leuke onderneming hebt en je maakt een sociale actie van je crowdfunding, kun je het ook inzetten als marketinginstrument en zo honderd of honderdvijftig financiers vinden die zich ook gaan inzetten voor jouw bedrijf."

Financieringsvorm in opkomst

Crowdfunding staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zal in 2014 naar verwachting flink groeien. In de eerste zes maanden van 2013 werd voor 13 miljoen euro geïnvesteerd via crowdfunding. Geldvoorelkaar.nl bestaat drie jaar en heeft in die tijd zo'n 400 leningen verstrekt. De ervaring leert dat van de projecten die gepubliceerd worden, 90 procent de financiering rondkrijgt.

Geldvoorelkaar.nl voorspelt in 2014 voor meer dan 50 miljoen euro aan kredieten te zullen verstrekken. Andere crowdfundingplatformen zijn bijvoorbeeld MKB Crowdfunding, Knab Crowdfunding, Symbid, Seeds en Crowdaboutnow.

Auteur

Marlou Visser