"Tot 40 procent besparen op energiekosten is mogelijk"

Onderzoek: Duurzame energie kan beter worden benut

12 juli 2018 1 minuten

Als duurzame energie goedkoper wordt aangeboden zodra het ruim voorhanden is, zouden middelgrote bedrijven hun energiekosten met zo'n 40 procent kunnen terugdringen. Zij moeten hun verbruik dan wel aanpassen aan het aanbod van duurzame energie.

In dit artikel

Dat blijkt uit een 'proof of concept' onderzoek van TNO, in samenwerking met verschillende bedrijven uit de energiesector.

Wind en zon

Volgens de onderzoekers kunnen middelgrote bedrijven in theorie ongeveer de helft van hun energieverbruik aanpassen aan het aanbod van duurzame energie. Dit betekent dat zij energie gebruiken als het waait of als de zon schijnt.

Wind- en zonne-energie zijn beperkt voorspelbaar en maken het aanbod van energie grillig. Om deze bronnen van duurzame energie optimaal te benutten, is een nieuw verdienmodel noodzakelijk.

Goedkoop

Als duurzame energie goedkoop wordt aangeboden als het aanbod groot is, kunnen middelgrote energieverbruikers die hun verbruik hierop aanpassen, daardoor tot 40 procent goedkoper energie  inkopen, blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek laat zien dat het in theorie mogelijk is, maar dit model vereist flinke aanpassingen bij alle partijen in de energiesector. Wel zou het zorgen voor een flinke duurzaamheidsslag én kostenbesparing. De overheid neemt zich voor dat in 2020 14 procent van de gebruikte energie duurzaam moet zijn. Dit model zou hiervoor kunnen zorgen.

Auteur

Marlou Visser