Starters hebben lak aan de crisis

Stijging aantal startende ondernemers

27 juni 2017 2 minuten

De kansen van de crisis. Die zien ze, de startende ondernemers onder ons. Het aantal starters is opnieuw toegenomen en de verwachting is dat die stijging zal aanhouden.

Dat meldt het ING Economisch bureau. In het derde kwartaal van 2013 zijn er bijna 29.000 bedrijven van start gegaan: een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verwachting is dat het aantal starters in 2013 licht zal stijgen tot 123.000.

Zzp'ers en klassiekers

Hét bewijs dat starters zich niet laten weerhouden door het negatieve economische klimaat, aldus het bureau. "Blijkbaar zien ze nog voldoende mogelijkheden om een bedrijf te beginnen." Ook signaleert ING Economisch Bureau de trend dat een groep starters bij gebrek aan zicht op een baan in loondienst, noodgedwongen de stap naar het ondernemerschap maakt. In sectoren als de bouw, gezondheidszorg (thuiszorg) en de media, kun je bijvoorbeeld bijna alleen nog als zzp'er aan de slag.

Eigen geld

Om een bedrijf te kunnen starten, hebben de 'nieuwe' ondernemers geld nodig. De belangrijkste financieringsbron voor starters is eigen geld, blijkt uit het kwartaalbericht starters. 90 procent van de starters zet eigen geld in, blijkt uit een enquête van TNS/NIPO. Op twee staat een lening van familie en vrienden (38 procent) en het leverancierskrediet (38 procent). Dat de bank niet in deze 'top 2' staan, komt omdat veel starters geen trackrecord hebben, een hoog risico lopen en niet aan de bank-eis kunnen voldoen een derde van de financiering zelf in te brengen. Van de starters die overheidssubsidies inzetten, is de Borgstellingsregeling MKB (BMKB) de meestgebruikte.

Dienstverlening

Het aantal starters neemt in bijna alle sectoren toe, met uitzondering van de bouw, groothandel en vervoer & opslag. De populairste sector is de zakelijke dienstverlening, daar is 34 procent van de starters een bedrijf begonnen. Op de tweede plaats staat de detailhandel (11 procent), gevolgd door de gezondheidszorg (10 procent) en de bouw (10 procent). De horeca, vervoer & opslag zijn het minst populair onder beginnende ondernemers.

Auteur

Lenneke Arts