Hoe je mobieltje wasmiddelen koopt én afrekent

Column Mario van Vliet | MKB Trends 2014

12 juni 2017 2 minuten

Niets zo lekker als een potje hypothetisch brainstormen. Wat als... Om vrolijk van te worden, en soms zelfs leerzaam. Neem nu deze hypothetische stelling: wat als alle kennis overal en altijd beschikbaar is. Zouden we dan nog naar school moeten?

De cloud is hip. En 4G is hip. En dankzij de wet van Moore worden onze mobieltjes dadelijk slimmer dan de mensheid ooit is geweest. Tel die drie ontwikkelingen bij elkaar op en de conclusie is: je hoeft niets meer te onthouden. De slag bij Nieuwpoort? Het verbruik van de Seat Leon? De prijs van een fles Dreft. Je telefoon weet het antwoord voor de vraag gesteld is. Ofwel: kennis is dadelijk altijd en overal beschikbaar.

Niet meer naar school?

Zo hypothetisch is die stelling dus niet. Maar wat betekent dat voor de vervolgvraag 'moeten we nog naar school?' Ook die onderwijsinstellingen maar afschaffen? Dat lijkt me niet. Op school leren we meer dan feitjes onthouden; we structureren onze hersenen. Zo leren we klassikaal rekenen. En dat is handig in veel alledaagse situaties. Bijvoorbeeld als je wilt weten in hoeveel stukken je een taart moet verdelen voor de verjaarsvisite of hoe vaak je op je afstandsbediening moet drukken om van Nederland 1 naar RTL 4 te gaan (dat is: als omroepen dadelijk nog bestaan).

Mobiel betalen

Maar hé, als mijn mobieltje zo slim dat hij alles weet én als mobiel betalen de trend voor 2014 is, waarom zou ik als klant dan nog mijn best doen uit te rekenen of ik niet te veel betaal voor die fles Dreft? Is rekenen dan nog net zo belangrijk in de winkel?

Mobiel betalen heeft dus veel meer consequenties dan een andere inrichting van de kassa. Het is dus meer dan alleen het verdwijnen van wisselgeld. Uiteindelijk zal de opkomst van mobiel veel meer gevolgen hebben voor de relatie met de klant. Want die geeft zijn of haar mobiel de opdracht het goedkoopste wasmiddel voor de beste prijs te kopen. En daar is weinig hypothetisch aan.

Auteur

Mario van Vliet