IT Trends: weg met je desktops

Werkt jouw organisatie al met laptops, tablets en smartphones?

12 juni 2017

Wat zijn de gevolgen van trends als mobiel werken, digitaal werken en cloud computing op jouw hardware? Wat heb je nodig, welke keuzes moet je maken? Deel 2: Stap over op mobile devices!

Whitepaper IT op orde: Hardware

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Desktops: weg ermee

Wereldwijd daalt de verkoop van het aantal desktops sterk. In het tweede kwartaal van 2013 zijn er 76 miljoen desktop-pc's verkocht, een daling van 10,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Daarmee daalde de verkoop van desktops al voor het vijfde kwartaal op rij. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Voornaamste reden is de opkomst van mobiele apparaten met dezelfde functies, zoals laptops en tablets. Dankzij opslag op een online server wordt harde schijfruimte overbodig en heb je geen grote vierkante, stoffige pc’s meer nodig. In de tijd van mobiel werken en cloud computing bieden mobiele apparaten de flexibiliteit die bij een modern bedrijf past.

Dus wat moet je met die desktops? Weg ermee! Binnen tien jaar zijn ze net zo ouderwets als videobanden, diskettes en cassettebandjes.

Peter van Male, eigenaar Steengoed Benelux BV:

"Ik heb mijn werknemers voorzien van mobiele apparatuur, zoals laptops en tablets, waarmee ze ook thuis kunnen werken."

Mobile devices

In 2013 zullen de bestedingen van bedrijven drastisch verschuiven naar mobile devices in combinatie met cloud computing. Aldus het rapport IT Spending Forecast van Gartner (2013). Mobiele apparaten en cloud-diensten zijn veruit de belangrijkste aanjagers van de hogere IT-bestedingen die de komende jaren verwacht worden. Mobiele apparaten zijn bij uitstek de manier om digitaal werken mogelijk te maken. Bedenk goed welke mobile devices handig zijn binnen jouw organisatie. Het kan de werksnelheid flink verhogen.

  • Laptops

Werken jij en je werknemers nog veel op kantoor en is het toetsenbord belangrijk bij de werkzaamheden? Ruil dan je desktops in voor laptops. Die harde schijfruimte heb je niet meer nodig, dankzij via internet bereikbare servers. Je werknemers kunnen ook eenvoudig thuis of op een andere locatie hun laptop openslaan en aan het werk gaan. Als uitbreiding kun je bijvoorbeeld een los beeldscherm (als tweede scherm) aansluiten. De laptop kennen we al een tijdje, maar is nu de ideale werkvriend in deze overgangsfase van desktop naar mobiel.

  • Tablets

Als jij en je mensen veel op pad zijn en digitale informatie doornemen met klanten, partners en collega’s, dan is een tablet een ideaal apparaat. De tablet is handzaam en maakt mobiel werken mogelijk op alle locaties. Vergeet papieren checklisten en formulieren. Stap over op tablets. Tablets en laptops groeien steeds meer naar elkaar toe. Zo kun je een los toetsenbord aansluiten op je tablet en heb je al bijna dezelfde functionaliteiten als op een laptop.

  • Smartphones

Wil je persoonlijk altijd en overal bij de juiste informatie kunnen, zonder een computer op te starten, dan is een smartphone ideaal. Heb jij je werknemers al voorzien van smartphones? Het kan de productiviteit flink verhogen. Volgens onderzoek kan internet op een mobiele telefoon per dag bijna een uur van improductieve tijd omzetten in productieve tijd. E-mails worden sneller beantwoord, waardoor er ook sprake is van een efficiëntere samenwerking.

Toekomst

Hoe ziet de toekomst eruit? De smartphone wordt het belangrijkste tussenstation tussen de gebruiker en de cloud. Straks loop je een ruimte binnen waar een draadloze muis en toetsenbord klaarligt en eventueel een touchscreen (tv) scherm hangt en kun je zo aan de slag. Binnen tien jaar is dat het bedrijfsbeeld. Zorg er daarom voor dat je bedrijf niet achterblijft in de cultuuromslag naar het mobiele tijdperk, want het wordt alleen maar mobieler.

Auteur

Raphael Klees