Belastingdienst gaat uitgaven strenger controleren

Trek alleen zakelijke uitgaven af van je winst

06 december 2013 1 minuten

De Belastingdienst gaat de aangiftes van ondernemers strenger controleren. Uit een steekproef onder 360 ondernemers blijkt dat velen privé-uitgaven afboeken van de winst. Zorg dus dat je alleen je zakelijke uitgaven afschrijft.

Een van de ondernemers die onder de loep was gelegd, trok een bezoek van zijn hele familie aan de sauna van zijn winst af. Een ander wist de aanleg van een keuken ter waarde van 35.000 euro op de rekening van de zaak te zetten. De Belastingdienst corrigeerde bij de 360 onderzochte ondernemers voor 1,3 miljoen euro.

Voortaan wordt dus strenger gecontroleerd. Als je uitgaven van de winst aftrekt die niet zakelijk zijn, kun je een naheffing krijgen met een boete die kan oplopen tot 100 procent van het bedrag dat je ten onrechte hebt afgetrokken.

Wat mag je wel en niet aftrekken?

Als zelfstandig ondernemer kun je sowieso aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek en eventueel ook de startersaftrek. Daarnaast mag je je pensioenopbouw aftrekken. Ook zakelijke investeringen, zoals een nieuwe werklaptop, machines, de huur van je bedrijfspand en de energie die je zaak gebruikt, mag je aftrekken.

Apparatuur die je zakelijk gebruikt mag je in vijf jaar afschrijven of je kunt dit jaar nog gebruik maken van de regeling willekeurige afschrijving. Dan mag je meteen de helft van de waarde afschrijven. Bedrijfsmiddelen die op de Energielijst of de Milieulijst staan, mag je ook aftrekken. Daarnaast bestaat de meewerkaftrek voor als je fiscale partner in het bedrijf meehelpt.

Auteur

Marlou Visser