Een WK-pooltje in je bedrijf: mag dat?

Kansspelbelasting en andere regels rondom het pooltje

16 mei 2014

Met het WK voetbal van 2014 in Brazilië op het programma is de kans groot dat je medewerkers een WK-pooltje starten op de werkvloer. Maar mag dat eigenlijk wel? Alles over kansspelbelasting en andere regels rondom deze weddenschap.

Tijdens het WK voetbal wordt volop tv gekeken op de werkvloer (gelukkig zijn de wedstrijden dit keer buiten standaard kantooruren) én er worden talloze pooltjes opgezet. Gezellig om samen met je personeel uitslagen te voorspellen en het fanatisme van iedereen te testen: wie heeft de meeste voetbalkennis en gaat er met de winst vandoor?

Hoeveel mag je inleggen?

Meestal wordt een inleg bepaald en ontvangt de winnaar de pot met het verzamelde geld. Een inleg is natuurlijk niet verplicht en je kunt er als werkgever ook voor kiezen een tastbaar cadeau beschikbaar te stellen zoals een tablet of voetbalkaartjes, in plaats van een geldprijs. Als de te winnen geldprijs - of de waarde van de prijs - onder de 454 euro blijft, is er niet veel aan de hand.

Belastingvrije pool

De belangrijkste voorwaarden om je WK-pool belastingvrij te houden, zijn de volgende:

  • Is er sprake van een pool onder een kleine groep collega's, waar anderen buiten deze groep niet aan mee mogen doen, dan is er geen kansspelbelasting verschuldigd.

  • Over prijzen met een waarde van 454 euro of minder, hoeft geen kansspelbelasting te worden betaald. Je hoeft ook geen belasting te betalen als de inleg groter of gelijk is aan de prijs, maar dit zal bij een WK pool niet snel voorkomen.

  • Het bedrag van 454 euro geldt voor het totaal van de prijzen, als de winnaar 300 euro krijgt en de tweede en derde plaats elk 100 euro, ga je er overheen.

Kansspelbelasting

Bij een prijs van meer dan 454 euro, is het gehele bedrag van die prijs belast met 29 procent kansspelbelasting. In de regel wordt de belasting ingehouden op de prijs en afgedragen aan de Belastingdienst. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag als organisator van de pool voor je rekening te nemen. Je verhoogt de waarde van het te winnen bedrag dan met 100/71, bijvoorbeeld 500 x 100/71= 704,23 euro. De winnaar krijgt dan 500 euro; jij draagt 204,23 euro af.

Auteur

Laura Wennekes