CBS-cijfers: export trekt voorzichtig aan

Vooruitzichten voor december gunstiger

01 december 2017 1 minuten

In oktober heeft Nederland iets meer goederen uitgevoerd dan een jaar geleden. Ook het handelsoverschot (de waarde van de uitvoer min de waarde van de invoer) was 0,4 miljard euro groter dan vorig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspelt dat deze lichte groei doorzet.

De totale waarde van de in oktober uitgevoerde goederen was 2,1 procent minder dan in oktober 2012 en kwam uit op 37,9 miljard euro. Ook de waarde van de ingevoerde goederen daalde met 3,4 procent tot 33,7 miljard euro. Daarmee was het handelsoverschot 4,2 miljard.

Voorspellingen

Volgens de exportradar, een instrument waarmee het CBS de groei van de export voorspelt, ziet het beeld er in december iets gunstiger uit dan in november. Europese ondernemers in de industrie waren minder negatief over hun buitenlandse orderpositie. In Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, en de rest van de eurozone verbeterde het producentenvertrouwen.

Nederlandse ondernemers in de industrie waren in december wel iets minder positief over hun buitenlandse orderpositie dan in november en de stijging van de reële wisselkoersen was iets groter dan in de voorgaande maand. De groei van de Duitse industriële productie bleef gelijk.

Auteur

Marlou Visser