In november minste faillissementen van 2013

Zwaar jaar, maar het wordt beter voor ondernemers

16 december 2013 1 minuten

In november vroegen 576 bedrijven hun faillissement aan, het laagste maandaantal van 2013. Het aantal bedrijven dat het niet redt, was erg hoog in 2013, maar het neemt al vier maanden gestaag af.

In oktober gingen nog 744 ondernemingen over de kop. Dit kwam ook doordat rechtbanken in deze maand een extra zittingsdag hadden en dus meer faillissementen konden uitspreken. 

Om betere uitspraken te kunnen doen, berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek ook het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. Dit kwam uit op 639. Deze index daalt al vier maanden achtereen. 

Zwaar jaar

2013 was een zwaar jaar voor ondernemers. In de eerste elf maanden van het jaar zijn meer bedrijven failliet gegaan dan in heel 2012, namelijk 7.674. Vorig jaar gingen 7.373 bedrijven over de kop. De meeste failliete bedrijven vielen in de sector handel.

Het CBS telt bij de berekening van failliete bedrijven geen eenmanszaken mee. Faillissementsdossier.nl doet dat wel en ziet ook dat het langzaam beter gaat met ondernemers. Zij signaleerden in september het laagste aantal faillissementen van twee jaar. 

Voorkom dat jij failliet gaat. Lees deze zeven tips om je bedrijf gezond te houden. Ben jij failliet gegaan? Geef niet op en ga voor een doorstart. Nieuwe wetgeving maakt dit makkelijker.

Auteur

Marlou Visser