Waar is het Nederlandse mkb?

Column Rob Marcus | Directeur Arte Viva

01 december 2017 2 minuten

Voor mijn bedrijf reis ik veel buiten Europa en ik moet zeggen dat ik teleurgesteld ben over de aanwezigheid van het Nederlandse mkb in hardgroeiende markten als het midden-oosten, Rusland en het verre oosten. Nederlandse bedrijven zouden meer moeten pionieren buiten de Europese Unie.

Er zijn natuurlijk wel Nederlandse bedrijven te vinden op beurzen buiten Europa, maar hun aantal valt in het niet bij het aantal Duitse en Engelse bedrijven dat hier zijn producten aanbiedt.

In maart dit jaar was ik in Dubai op een beurs waar maar één Nederlands bedrijf stond, terwijl de Engelse en Duitsers allebei een paviljoen hadden met wel dertig bedrijven. Dit zag ik ook  in Hong Kong en Moskou.

Dichtbij

Op beurzen in met name Duitsland zijn wel veel Nederlandse bedrijven actief. Dit is goed, maar volgens mij ligt de focus te veel op bestaande markten en niet op de opkomende markten. In de EU valt namelijk veel minder groei te behalen dan in bijvoorbeeld het midden-oosten.

Als je ziet wat er in de laatste vijf jaar is gebouwd in steden als Moskou, Dubai, Riyad en Singapore, is dit ongelooflijk veel. Hebben Nederlandse bedrijven kunnen bijdragen aan deze projecten, waarin miljoenen euro's omgaan?

Bouw

Onze baggeraars zijn in de hele wereld actief, maar bij de bouw worden we volgens mij voorbij gestreeft door Britten, Duitsers, Amerikanen en Chinezen, die wel actief zijn in deze opkomende economieën.

Het is belangrijk voor de Nederlandse economie dat bedrijven ook gaan pionieren in vreemde landen. Trek dus je stoute schoenen aan en probeer deze markten te benaderen. 

Ga eropuit

Hoe pak je dit aan? Stel een profiel op waaraan je klant of handelspartner moet voldoen en probeer deze te vinden via een Zakenpartnerscan van AgentschapNL of laat hier studenten of stagiaires onderzoek naar doen. Benader deze klanten vervolgens, zeg dat je graag langs komt en ga er naar toe.

Als je vooraf online goed onderzoek doet, hoeft een reis naar een nieuwe markt niet duur te zijn. Onlangs bezocht ik Dubai, Muscat en Doha voor zo'n 1.500 euro. In deze steden had ik acht afspraken en ik verwacht hier mooie orders uit te halen. Je moet letterlijk en figuurlijk een grens over, maar buiten de EU valt veel te winnen!

Auteur

Rob Marcus