Stilzitten met Kerst? Heerlijk!

Column Mario van Vliet | Van crisis tot geweldig jaar

24 december 2013 2 minuten

Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Oudjaar, Nieuwjaarsdag. Heerlijke dagen. Tenzij ze midden in de week vallen, zoals dit jaar. Want een beetje ondernemer wil werken terwijl de rest van Nederland uitbuikt en luiert, toch? Maar dit jaar veranderde ik van mening.

Economische motor

Laat ik beginnen met wat ontboezemingen. Ik onderneem sinds 1997 en heb het sindsdien nagenoeg alle jaren poepiedruk gehad met een bijhorende omzet. Tot afgelopen jaar. Patsboem, weg inkomsten. De eerste drie kwartalen van 2013 waren omzettechnisch gezien dramatisch. Tot 24 september. Toen kreeg ik op één dag net zo veel opdrachten als pak 'm beet de twee maanden ervoor. Die dag twitterde ik dan ook 'Voelden jullie het ook? Volgens mij is vanochtend de economische motor weer gaan draaien!' Dat was overigens dertien dagen voordat Klaas Knot van DNB hetzelfde gevoel ventileerde. Zijn boodschap zorgde echter voor meer rumoer in den lande.

Zaaien

Maar toch: zelden beleefde ik zo'n goed jaar. Want de omzetdaling kwam niet helemaal uit de lucht vallen (zo had ik met goede redenen 'nee' gezegd tegen een grote opdrachtgever) en daarom had ik me al voorgenomen eens een tijdje ouderwets te gaan zaaien en van de spaarrekening te leven.

Tijd en aandacht

Terwijl het banksaldo daalde steeg de creativiteit. Zo brachten compagnon Sjoerd Hauptmeijer en ik de eerste helft van 2013 ons boek 'Ondernemen in 2020' uit. Een project dat we niet hadden kunnen starten en uitvoeren als het werk tegen de plinten klotste. En zo hadden we tijd én aandacht om in te gaan op tal van invitaties en de vreemdste vragen. Goed voor ons energiepeil, onze motivatie, onze route én ons netwerk.

Onbetaalbaar

De rust van 2013 zorgde daardoor juist voor drukte. Aanvankelijk gratis (maar een boer krijgt ook niet betaald als hij zijn akker ploegt, dat gebeurt pas na het rooien van de aardappelen), en de laatste maanden steeds renderender. Het was dus dé manier om te ontdekken wat onze route zou moeten zijn. Onbetaalbaar.

Blogger

En zo werd 2013 het jaar waarin 'stilzitten' leidde tot een poepiedruk laatste kwartaal met hoogtepunt na hoogtepunt. Zo werd ik zelfs columnist van MKB Servicedesk. Ik bedoel maar.

Natuurlijk hebben we niet echt stil gezeten. Onze hoofden draaiden op volle toeren. Dat gebeurde op kantoor, thuis, tijdens verjaardagspartijtjes, in de file en tijdens de zwemles van onze dochter.

Prettige feestdagen

Daarom verheug ik me als nooit tevoren op de feestdagen van 2013, vooral omdat ze midden in de week vallen. En ik wens ook alle lezers van MKB Servicedesk veel goede gesprekken en kilo's inspiratie en reflectie. Ik zie je graag terug in 2014.

Auteur

Mario van Vliet