Ondernemers geven kabinet een 5,4

Onvoldoende voor Rutte en consorten

16 juli 2014

De volgende klas zouden premier Rutte en consorten met de door ondernemers opgestelde cijferlijst niet halen. Een 5,4 is het cijfer dat ondernemers geven aan het huidige kabinet.

E-book Eerste hulp bij juridische zaken

Het kabinet doet volgens ondernemers te weinig om economische groei en werkgelegenheid te bevorderen. Gevolg: een dikke onvoldoende op het rapport van het kabinet. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in samenwerking met het FD, onder ruim duizend zzp'ers en mkb'ers. 

Top ergernissen

71 procent van de ondernemers is ontevreden over het kabinet als het gaat om de invoering van de Quotumwet, 79 procent over het beperken van belastingvrij pensioensparen en 87 procent over de bezuiniging op thuiszorg. Verder vindt 80 procent van de ondernemers dat de beloofde verlaging van de regeldruk, niet in de praktijk gebracht wordt. 

Lichtpuntjes

De ondernemer ziet heus wel lichtpuntjes. Het vertrouwen in het kabinet is gestegen: 30 procent van de ondernemers heeft op dit moment fiducie in het kabinet, tegenover 18 procent in oktober. Specifieker zijn ondernemers positief over de bonusregeling voor banken (84 procent) en de tijdelijke verlaging van het btw-tarief (90 procent).

Beste van de klas

Hoewel de VVD altijd als dé partij voor ondernemers wordt genoemd, is het niet deze partij die met het beste rapportcijfer de deur uit wandelt. Het is de PvdA, die het meeste vertrouwen van ondernemers krijgt. 

Auteur

Lenneke Arts