Mijn iPhone wenst u een prettige verjaardag

Column Mario van Vliet | Alles automatisch

12 juni 2017 2 minuten

Kerst en nieuwjaar liggen een paar weken achter ons. Tijd om de balans op te maken. Niet eerder ontving ik zo weinig kaarten. Daar tegenover staat een enorme hoos aan digitale gelukswensen. En da's meer dan alleen een verschuiving van het communicatiekanaal.

Ooit was de wc-kalender de leidraad van de familieplanning. Daarin stond te lezen wanneer welke tante jarig was. Daar trok mijn moeder minimaal drie dagen vanaf voor het kopen, schrijven en versturen van een kaart. Tegenwoordig waarschuwt mijn smartphone me dat er iemand uit mijn vrienden- of kennissenkring jarig is. Met een vingerbeweging stuur ik een e-card.

Volledig geautomatiseerd wensensysteem

Het is wachten tot het moment dat mijn iPhone mij niet meer nodig heeft. Dat ik aan het eind van de maand een overzicht krijg van wie een e-card uit mijn naam heeft ontvangen. De volgende stap is dat we gezamenlijk besluiten te stoppen met het (laten) sturen van verjaars- en kerstkaarten. Want wat is er nog feestelijk aan een volledig geautomatiseerd wensensysteem?

En zo verliezen verjaardagen en andere feestdagen een deel van hun waarde. Want was een deel van de feestvreugde niet dat vrienden en kennissen even aan je dachten én de moeite namen je een kaart te sturen?

Tradities veranderen

Ongemerkt verandert internet dus de waarde van een oude traditie. Waarom dat de moeite waard is om te vermelden in een column? Omdat het ongemerkt gaat. Omdat er al veel oude waardes zijn veranderd. En omdat er nog meer zullen volgen.

Creatieve beroepen

Ooit verdienden fotografen geld aan het maken van foto's. Door de komst van stockfoto-websites is een deel van die markt totaal veranderd. Hetzelfde gebeurt nu met andere creatieve beroepen, zoals grafisch vormgevers. (Creativiteit is bij dat soort stock-sites geen kwestie meer van uurtje-factuurtje, maar van standaardproducten.)

Iedere branche

Voorbeelden te over. Tal van sectoren worden volledig omvergeworpen doordat internet oude waardes, oude tradities doet verwateren. Internet is steeds meer dan louter een verzameling digitale kanalen, zoals een website, een Facebook-pagina of een webshop. Uiteindelijk gaan in iedere branche de tradities eraan. Vraag maar aan de traditionele verzenders van verjaardagskaarten.

Auteur

Mario van Vliet