Slachtofferhulp na overval op winkel

Nieuwe regeling voor ondernemers

23 januari 2014 1 minuten

Is je winkel overvallen en heb je hulp nodig bij de verwerking en afhandeling? Dan kun je voortaan voor ondersteuning Slachtofferhulp inschakelen. Eerst was dit alleen voor particulieren mogelijk, maar Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft toestemming gegeven om ook winkeliers hulp te bieden.

Het komt helaas vaak genoeg voor, agressie in je winkel of andere vormen van geweld naar je personeel toe. Waarvoor kun je Slachtofferhulp inschakelen:

  • Spoedhulp na een overval of geweldsmisdrijf

  • Hulp na andere vormen van agressie in je winkel

  • Emotionele opvang en juridische ondersteuning bij het vergoeden van schade en het voorbereiden van een eventueel strafproces

  • Assistentie bij het aanvragen van subsidies voor preventieve maatregelen via onder andere het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Daling overvallen

Het aantal overvallen op de detailhandel is in 2013 gedaald met 33 procent naar 422. In de laatste vier jaar is het aantal overvallen op winkeliers meer dan de helft gedaald.  Ondanks die daling krijgen gemiddeld één tot twee winkeliers per dag te maken met een overval. De buit van een overval is vaak onder de 100 euro en meestal nog geen 200 euro. De schade ligt dus niet zozeer op financieel, maar meer op emotioneel gebied. Overvallen zijn ingrijpende gebeurtenissen voor de slachtoffers. In samenwerking met Detailhandel Nederland is daarom de slachtofferhulpregeling voor winkeliers opgezet. Je kunt terecht bij Slachtofferhulp Nederland en in noodgevallen kun je buitenkantooruren slachtofferhulp inschakelen via de meldkamer van de politie.

Auteur

Laura Wennekes