Of je worst lust

Ondernemer in beeld | Worstenmakers Brandt en Levie
Drie vrienden met een passie voor écht eten en ambachtelijke worst; dat zijn de ondernemers van Brandt & Levie. Ze maken hun producten vanuit een overtuiging en met oog voor het milieu. Plezier staat daarbij hoog in het vaandel, en zo jong als ze zijn, ondernemen ze met veel succes.
Meer over het ondernemingsplan?
Klik hier
Lees in het whitepaper hoe je dat doet!
Naar MIjnMKB
Financiering vinden voor je bedrijf?
Klik hier
Lees in het whitepaper over de methodes!
Naar MijnMKB
Meer over groei?
Klik hier
Download het e-book!
Naar MijnMKB
Ondernemers: Samuel Levie (30), Jiri Brandt (28) en Geert van Wersch (29)
Bedrijf: Brandt & Levie
Gestart: 2011
Rechtsvorm: BV
Werknemers: 10 fulltime bezettingen
Web: brandtenlevie.nl


Ontdekkingsreis in Italië

Een half jaar duurt de reis van Samuel Levie en Jiri Brandt door Italië, op zoek naar hét recept voor ambachtelijke worst. Ze ontmoeten er veel personen met kennis, zoals de president van de Italiaanse slowfood-beweging, en zien er veel bedrijven van binnen. Van kleine ambachtelijke plekken waar zelfs nog zonder koeling wordt gewerkt tot middelgrote vleesverwerkingsbedrijven. De ondernemers leren er de kneepjes van het vak. “Van het vet van het vlees snijden tot de snippers van de stoep vegen. Maar waar het natuurlijk om gaat, is dat je goed kijkt en luistert wát er precies gebeurt." Gekscherend: "Spionagewerk op zijn best!”
 

Duurzame varkens

Eenmaal terug maken ze samen met Geert van Wersch een ondernemingsplan voor een bedrijf dat ambachtelijke worst maakt van duurzaam gehouden varkens. En ze schrijven zich in voor de ondernemingswedstrijd New Venture. Maar dat loopt op niks uit. Hoewel? “Ons plan kwam terug vol rode strepen erin. Maar dat motiveert wel enorm om het beter te maken en toch door te gaan."
 

De eerste worst

Er is vervolgens maar één manier om erachter te komen om te zien of het plan kans van slagen heeft: die eerste worst maken. “Daar is geen handige ‘Ikea-uitleg’ voor, je moet gewoon aan de slag gaan.” Omdat ze dan nog weinig middelen hebben, mogen ze bij een bevriende groothandel de slagersruimte gebruiken als het eigen personeel ’s avonds naar huis is.
 
Acht maanden lang experimenteren ze erop los, om de verschillende fases van worst maken te beheersen. Niet alles lukt. “Kaneel met roze peper bleek bijvoorbeeld echt niet lekker. Achteraf hadden we het hele proces van een worst ontwikkelen toen misschien nog niet volledig in de vingers, dat kan ook.”    
 

Leeg spaarvarken

Hun spaarvarken raakt langzaam leeg. Om tijdens de maanden van experimenten toch geld in het laatje te brengen, richten ze ook Food Cabinet op, een adviesbureau dat zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem. Ze geloven heilig in de toekomst van voedsel dat met oog voor mens (of eigenlijk dier) en milieu wordt gemaakt. “Dát is onze drijfveer; een mooi product maken op een manier waarop de wereld er iets aan heeft of er beter van wordt.”  
 

Worstlab

Net zo hoog op hun agenda staat samenwerking en plezier in het ondernemen. En liefde voor het product, bij iedereen in het bedrijf. Zo houden ze één keer per maand een 'Worstlab'. “Op die avond proeven we gezamenlijk wat we hebben gemaakt. En bedenken vervolgens nieuwe recepten en smaken. Iedereen in het bedrijf, of je nou op kantoor zit of in de slagerij staat, mag op die creatieve stoel gaan zitten”.
 
Dat resulteert in een origineel productassortiment. Gedroogde worst met lavendel of verse worst met citroen en tijm bijvoorbeeld. Het slaat aan: inmiddels leveren ze aan heel wat restaurants en delicatessenwinkels. “We groeien nog steeds elke dag. Dat we samen met ons team werken aan een mooi product én er mensen mee bereiken, dat geeft veel voldoening."

Het financiële deel van je ondernemingsplan: hoe zet je dat in elkaar?

Hangout The Next Entrepreneur deel 3: je financiën op orde
Je hebt je voorbereid, goed rondgekeken in de markt en gespard met vrienden en ondernemers. Je bent eruit: je gaat een bedrijf starten, nu het geld nog. Hoe maak je een goed financieel plan en zorg je dat je het geld bij elkaar krijgt? Daarover praten starterscoach Peter ter Beek en ondernemer Erik Nicolai in de Weekly Hangout.
het-financiele-deel-ondernemingsplan-4613131858.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten