Minder starters verwacht in 2014

Stijging van 2013 wordt niet overtroffen volgens ING
Vorig jaar steeg het aantal startende ondernemers nog met 6 procent ten opzichte van 2012. Toch worden er dit jaar juist minder starters verwacht, zo blijkt uit het Kwartaalbericht Starters van ING Economisch Bureau.
Ben jij klaar voor groei?
Klik hier
Doe de scan
Ga
In vijf stappen een bedrijf starten
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB

Stijging aantal starters in 2013

In 2013 kwamen er nog 129.000 nieuwe ondernemers bij. De grootste toename van het aantal starters was te zien in de detailhandel (13%). Zo groeide het aantal starters dat een webwinkel opende met 19% en het aantal beginnende ondernemers in de markthandel met 14%. Ook in de sectoren onderwijs en zorg steeg het aantal nieuwe ondernemers.


Sterke toename zzp’ers

De stijging van het totaal aantal starters was vorig jaar vooral toe te schrijven aan een sterke toename van het aantal zzp’ers. Volgens het ING Economisch Bureau is dat een gevolg van de groeiende behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Werkgevers werken steeds meer met een flexibele schil en jongere werknemers zijn steeds vaker op zoek naar flexibiliteit in hun werk. Een andere belangrijke factor voor de stijging van het aantal zelfstandigen, is de toename van de werkeloosheid. Een groot deel van de ontslagen werknemers ging, bij gebrek aan een nieuwe baan, namelijk aan de slag als zelfstandige.
 

Minder starters in 2014

Volgens het ING Economisch Bureau worden er dit jaar minder starters verwacht, met name het aantal zzp’ers zal minder sterk stijgen. Hoewel de werkeloosheid nog steeds toeneemt, lag het hoogtepunt van de ontslaggolf in 2013. Het aantal zelfstandigen dat start omdat zij geen baan kunnen vinden, neemt dit jaar nog steeds enigszins toe, maar stijgt niet meer zo hard als vorig jaar.

Daarbij lieten de, doorgaans voor starters aantrekkelijke sectoren, bouw, horeca en zakelijke dienstverlening, vorig jaar op landelijk niveau slecht een geringe groei zien. De economische crisis heeft deze sectoren hard getroffen en het aantal starters dat in deze sectoren begint, zal waarschijnlijk stabiel blijven, dan wel afnemen.
 
Er wordt in 2014 weliswaar een voorzichtige economische groei van 0.5% verwacht, maar deze komt voornamelijk uit sectoren waarin veel wordt geëxporteerd, zoals de industrie. Naar verwachting zal de ‘klassieke’ starter, de ondernemer die een gat in de markt ziet, nog even wachten met het beginnen van een bedrijf.
 

Genoeg ondernemerskwaliteiten?

Of de ‘min of meer’ gedwongen zzp’ers het hoofd boven water houden, hangt af van hun ondernemerskwaliteiten. Je moet als ondernemer tenslotte van veel verschillende zaken kennis hebben. Bijvoorbeeld hoe je stuurt op cijfers en waar én hoe je nieuwe klanten vindt. Waarschijnlijk  stoppen veel ‘gedwongen’ starters met hun bedrijf, zodra de economie weer aantrekt en de werkeloosheid daalt.  

Dossiers

Ondernemer zelf grootste obstakel voor groei

Onderzoek bedrijfsgroei | Helft ondernemers vooral vakinhoudelijk sterk
61 procent van de ondernemers in Nederland denkt niet dat het bedrijf zonder hem of haar zal overleven. De ondernemer is vaak zelf het grootste...

Eigenwijs genoeg om eigen koers te varen

Ondernemer in beeld | Mark de Lange van Ace & Tate
Net als zoveel andere starters begon ook hij met zijn bedrijf na het zien van een kans om het anders te doen. Ace & Tate, het bedrijf van ondernemer...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten