Start-up till you die

Column Mario van Vliet | Jaloers op starters

27 juni 2017 2 minuten

Ondernemers zijn een gewild volkje. Niet alleen omdat mkb-ers de grootste werkgever en dus de economische motor zijn. Maar ook omdat ondernemers energie hebben én geven. Dat laatste geldt nog het meest voor starters. Daarom zou ik elke dag wel een start-up willen zijn.

Onlangs sprak ik de oprichter van een start-up. Hij genoot van de aandacht die zijn bedrijfje kreeg van incubators, andere ondernemers en van de verjaardagsvisite. Want een start-up, daar wil je meer van weten. Daar gebeuren magische zaken. Een start-up weet wat er leeft. Heeft lef. Een start-up mag zelfs minder goed presteren. Want ja, dat hoort bij starten.

Ondernemingen worden minder oud

Wat nog het meest opvallende was aan het verhaal van de start-up: het bedrijf bestaat al drie jaar. En de oprichter gaf aan het liefst nog jaren de titel start-up te mogen dragen. En dan te bedenken dat de gemiddelde levensduur van ondernemingen steeds meer naar de tien jaar schuift. (Wat voor een groot deel komt doordat technologie sneller verandert dan bestaande bedrijven zich kunnen aanpassen, een effect dat Martec's Law wordt genoemd).

De nieuwe Google?

Er zijn tal van initiatieven om start-ups te bundelen, te ondersteunen, te adviseren en tot een succes te maken. Elke branche telt inmiddels minimaal een incubator, elk op zoek naar de heilige graal: de nieuwe Google of Facebook.

Groene sector

Onlangs bezocht ik een bijeenkomst van het Greenport Innovatie Centrum. Dit initiatief zoekt startende ondernemers en studenten met ondernemingsplannen in de horti-sector (dus tuinbouw en aanverwante sectoren). Ze kunnen via GIC onder meer advies, werkruimte en contacten met financiers krijgen. Gratis.

Starters gezocht

Waar sommige incubators worden bedolven door aanvragen en aanmeldingen, is het Greenport Innovatie Centrum hard op zoek naar geschikte start-ups. Hoe dat komt? Daar zijn ongetwijfeld talloze oorzaken voor aan te wijzen.

Warm bad

Maar veel belangrijker is het te constateren dat startende bedrijven een warm bad vinden bij dit initiatief. Beginnende bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, advies, techniek of innovatie in de groene sector kunnen geen betere start wensen.

De beste tijd om te starten

Er zijn ongetwijfeld initiatieven in andere branches die het ondernemerschap in die betreffende sector willen bevorderen door start-ups te ondersteunen. Alleen al daarom is het momenteel de beste tijd om te beginnen met een start-up. Je zou er bijna je huidige bedrijf voor aan de wilgen hangen...

Auteur

Mario van Vliet